Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Росії заборонили "Правий сектор", УНА-УНСО та УПА

У Росії заборонили "Правий сектор", УНА-УНСО та УПА, - BBC.

Верховний суд Росії визнав екстремістськими та заборонив діяльність на території РФ для українських організацій "Правий сектор", УНА-УНСО, "Тризуб імені Степана Бандери", "Братство" та УПА.

"Позов Генпрокуратури Росії про визнання Української національної асамблеї - Української народної самооборони (УНА-УНСО) і "Правого сектора" екстремістськими організаціями та заборону їхньої діяльності на території Росії підлягає задоволенню", - сказав суддя на засіданні у понеділок.

Процес відбувався у закритому режимі, матеріали справи мають гриф "таємно".

"Екстремістська діяльність вказаних українських організацій посягає на основи конституційного ладу РФ та її територіальну цілісність, тягне за собою порушення прав та свобод людини і громадянина, нанесення шкоди особистості, здоров'ю громадян, суспільному порядку та суспільній безпеці. Ними пропагується насилля за політичними, національними і релігійними мотивами, прославляються відомі терористи, нацисти та їх поплічники, ідеологія відрізняється підкресленою русофобією", - йдеться у повідомленні генпрокуратури РФ.

У березні 2014 року Слідчий комітет Росії вже порушив кримінальну справу проти кількох громадян України, які є лідерами націоналістичного руху, зокрема проти: лідера "Братства" Дмитра Корчинського, братів Олега і Андрія Тягнибоків, що входять до партії "Свобода", а також проти керівника "Правого сектора" Дмитра Яроша.

"У ході розслідування кримінальної справи про бойову сутичку незаконних збройних формувань під керівництвом Шаміля Басаєва і Хаттаба з військовослужбовцями 76-ї Псковської дивізії ВДВ на території Чеченської Республіки були отримані відомості про організацію банди з членів УНА-УНСО і їхню участь у бойових діях проти федеральних сил на стороні чеченських сепаратистів у період 1994-1995 років", - зазначалося тоді у повідомленні слідчих.

На веб-сайті "Правого сектору" у коментарі щодо рішення російського Верховного суду зазначається, що "ми дуже стурбовані неможливістю легальної діяльності нашої партії на території Російської Федерації".

Окремо там звернули увагу на заборону Української повстанської армії (УПА) - озброєного крила Організації українських націоналістів, яке діяло на Західній Україні у середині ХХ століття.

"Якщо вони заборонили діяльність УПА, їм варто було заглибитися у давніші часи і заборонити армію УНР, УГА, січове стрілецтво, будь-які історичні форми козацтва, середньовічних руських дружинників", - іронізують автори сайту "Правого сектору".

"Рішення суду ворожої нам держави ніяк не впливає на діяльність політичної партії "Правий сектор", ні на діяльність "Правого сектору" як широкого націоналістичного руху", - додають в організації.

За результатами нещодавніх парламентських виборів, депутатський мандат отримали двоє членів партії "Правий сектор" (включно з її лідером Дмитром Ярошем, який переміг в окрузі у Дніпропетровській області).

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ