Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У Садового просять призначити керівника Центру надання послуг учасникам бойових дій

Учора, 29 червня, під час засідання сесії Львівської міської ради депутат Ігор Вань звернувся до міського голови Львова з проханням призначити на посаду заступника керівника Центру відому львівську волонтерку Любу Возняк, передає Гал-інфо.

Він зазначив, що, за оцінками експертних середовищ, львівські міські програми підтримки учасників АТО та їхніх родин визнані такими, що заслуговують на поширення по всій Україні.

Так, на сьогодні у Львові у сфері підтримки та захисту інтересів учасників АТО та членів їх родин діють: Комплексна програма підтримки учасників АТО та членів їх сімей; Програма про захист інтересів учасників АТО та їх сімей; Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді (в межах якої передбачено заходи щодо вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні та героїв АТО, національне та військово-патріотичне виховання дітей та молоді).

«Проте щодо реалізації цих програм постійно виникають непорозуміння. Зокрема, при наданні матеріальної допомоги до Дня матері і Дня батька батькам загиблих (зниклих безвісти) учасників АТО, рішення про виплату родинам зниклих безвісти так і не ухвалено. Управління соціального захисту мотивує це тим, що має бути посвідчення, що підтверджує статус, якого ці родини не мають. Інша проблема - надання коштів на оздоровлення дітей учасників АТО:  вже впродовж двох місяців неможливо призначити допомогу хворим дітям бійців, оскільки ще досі не створена комісія, яка буде вирішувати це питання», - сказав Ігор Вань.

Він зазначив, що відтерміновується розгляд списків родин загиблих та інвалідів війни 1-2 групи, які згідно з Програмою про захист інтересів учасників АТО та їх сімей мають бути забезпечені житлом у новому будинку на вул. Під Голоском. Причина - вже третій місяць до складу громадської комісії із захисту інтересів учасників АТО (що діє при Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій) не включено по одному представнику від управління соціального захисту та управління охорони здоров’я ЛМР (депутати ухвалили цю зміну ще 6 квітня 2017 p.)

Також, за його словами, практично взагалі не реалізовується Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді в частині вшанування пам’яті героїв Небесної Сотні та героїв АТО.

«На жаль, це ще неповний список труднощів у роботі Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій. Виникає ситуація, коли програми ухвалює депутатський корпус, але їх подальша реалізація чомусь ускладнюється надзвичайно складними положеннями, які затверджуються виконавчим комітетом. Саме така ситуація є з родинами зниклих безвісти Героїв.

Інша проблема. Ряд рішень, що стосується затвердження складу комісій, чомусь вже кілька місяців не виноситься на засідання виконкому. У результаті маємо ситуацію, коли при виділенні десятків мільйонів гривень на ці програми, однаково маємо непорозуміння з учасниками АТО (через відсутність комісії, певна категорія дітей може отримати кошти на оздоровлення вже після закінчення літнього періоду; кошти до Дня матері і Дня батька ще до цього понеділка не надійшли до жодної матері чи батька загиблих Героїв, хоча ці свята вже у минулому). Проаналізувавши цю ситуацію, я з колегами депутатами, яким насправді небайдужа ця тема, прийшли до висновку, що насамперед не вирішена управлінська проблема, а саме Центр понад рік вже працює без директора, що є просто неприпустимо», - наголосив Ігор Вань.

Він просить невідкладно розпочати процедуру щодо призначення директора Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій.

«Наша рекомендація - це призначити на цю посаду заступника Центру Любов Возняк, яка за рік роботи змогла згуртувати бійців із різних громадських організацій та приймати спільні виважені рішення», - сказав депутат.

Також Ігор Вань просить зобов’язати департамент гуманітарної політики підготувати звіт щодо реалізації Комплексної програми підтримки учасників АТО та членів їх сімей; Програми про захист інтересів учасників АТО та їх сімей; Програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді (із фінансовими показниками за кожним заходом програм, плановими та фактичного виконання за 6 місяців 2017 року). 

Окрім того, він вимагає прийняти невідкладні рішення щодо затвердження складу комісій, які передбачені для реалізації окремих положень програм у сфері підтримки учасників АТО.

Також слід дати доручення управлінню соціального захисту департаменту гуманітарної політики провести аудит положень, які регламентують реалізацію вищевказаних програм, та спростити процедуру подання документів та їх перелік (сьогодні на деякі матеріальні допомоги перелік документів є більшим, ніж на отримання квартири).

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, незважаючи на свою соціальну значущість, Центр у Львові опинився у вирі скандалу через невдоволення бійців АТО призначеним керівником.

Спершу керівником було призначено отця Романа Лагіша, але через протести бійців АТО, які є безпосередніми користувачами послуг цього Центру, він написав заяву на звільнення. Офіційно він залишався виконувати обов’язки керівника і лише минулого тижня його було звільнено з посади.

Натомість, бійці АТО виступили проти цього і хотіли бачити на цій посаді когось із середовища АТО.

Після скандалу була друга спроба призначення керівника Центру. Ще 30 березня відбулося спільне засідання комісії законності, гуманітарної комісії та міжфракційної групи з питань учасників АТО, на якому розглядали кандидатів на посаду керівника Центру надання послуг учасникам бойових дій у Львові.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, свої кандидатури на розгляд комісій подали сержант 2-го батальйону спеціального призначення Національної гвардії України (батальйон «Донбас») Юрій Досяк, рядовий 80-ї аеромобільної бригади Володимир Лисикевич та волонтер-доброволець Ілля Сирко.

Після цього кандидатури скерували на призначення до міського голови Львова, який натомість відправив документи на «спецперевірки», які тривали майже три місяці.

7 липня, відповідаючи на запитання Гал-інфо, Андрій Садовий повідомив, що кандидати, яких погоджували депутатські комісії вже пройшли спец перевірку, але призначення не було.

Тоді ж Садовий заявив: «Наразі у Центрі є злагоджена команда, яка якісно працює, можливо серед них будемо дивитися, хто буде найкращий, адже це дуже делікатне питання».

19 липня 2016 року Центр очолила депутатка від «Самопомочі», яка одночасно є в.о. директора Львівського міського центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді Оксана Рубай. Однак і вона не довго перебувала на посаді. Зараз Центр знову немає керівника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ