Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Самборі в музей Курбаса ходитимуть через вікно

Від конфліктів із сусідом музей Леся Курбаса у Самборі потерпає десятиліттями. Мешканці однієї із квартир, що знаходяться у будинку музею і мають спільний вхід, на цей раз самовільно захопили подвір’я, встановили огорожу та погрожують закрити вхід у будинок.

До музею відвідувачі заходять у бокову хвіртку і,наразі, іще через парадний вхід. На зустрічі із журналістами міський голова Самбора Юрій Гамар заявив, що ситуація патова, аби її вирішити потрібно відселити  мешканців будинку, а у місті відсутній житловий фонд. Водночас департамент культури ЛОДА надав дозвіл на те, щоб у вікні вирубали двері для окремого входу у музей і жодного слова про самовільне захоплення подвір’я музею мешканцями, що будинок є національною пам’яткою архітектури.Також дивує  те, що є можливість зробити вхід до квартири з іншого боку приміщення, а парадний вхід залишити музею.   

Керівник музею Любов Тепла розповіла кореспонденту Гал-інфо, що всупереч законодавству у 2003 році в будинку музею одна із двох квартир була незаконно приватизована. Мешканці цієї квартири своїми діями загрожують існуванню музею. Заливали музей фекальними відходами, бо самовільно під’єдналися до каналізації музею.

Загородили входи на горище і підвал, а на цей раз захопили подвір’я і погрожують закрити парадний вхід, вимагаючи, щоб до музею заходили із бокової хвіртки, а двері прорубали у вікні.

Любов Тепла, звертається до всіх людей доброї волі допомогти у ситуації, що склалася, щоб зберегти будинок-музей людини, яку внесено до сотні найбільших особистостей України.

Довiдка

Художньо-меморіальний музей Леся Курбаса у Самборі створений, як філія Національного музею у Львові, у 1991 році рішенням Львівської облради. Урочисте відкриття музею відбулося 25 лютого 1993 року у будинку, де він народився на вул.Сонячній,1 (тепер Леся Курбаса).

У 2010 р. відбулася реорганізація і заклад отримав назву Мистецького музею, оскільки з 2000 р. фонди поповнилися театрально-музичною історією Самбора. Музей організовує масові заходи у школах, навчальних закладах, відкриває пересувні виставки, займається лекційною і науково-фондовою роботою. Лесь Курбас — "людина-театр", режисер-реформатор, актор, перекладач, театральний педагог — народився 25 лютого 1887 р. в Самборі в сім'ї відомих акторів львівського театру "Руська бесіда". 

З 27 грудня 2001 року за Постановою Кабміну будинок-музей Леся Курбаса у Самборі занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України національного значення.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ