Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У селах, що біля невгасимого породного відвалу, жити "слабко небезпечно" - санітари

У зв’язку з періодичним горінням породного відвалу ПАТ „Львівська вугільна компанія” структурним підрозділом Державної установи „Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” у 2016 році здійснюється постійний моніторинг забруднення атмосферного повітря в населених пунктах, які знаходяться в зоні впливу породного відвалу (с. Городище, с. Сілець, с. Межиріччя, м. Соснівка).

Зокрема, у повідомленні Лабораторного центру сказано: "Проведення лабораторних досліджень розпочато ще з лютого 2016 року за наступними показниками: пил, азоту діоксид, ангідрид сірчистий, вуглецю оксид та формальдегід.

За результатами досліджень відібраних 22.02.2016р. в с. Городище проб на вміст в атмосферному повітрі пилу, азоту діоксиду, ангідриду сірчистого, вуглецю оксиду та формальдегіду виявлені перевищення гранично допустимих концентрацій ангідриду сірчистого - від 1,16мг/м3 до 1,4мг/м3 (при ГДК 0,5 мг/м3) та вуглецю оксиду – від 9,5 мг/м3 до 12,0 мг/м3 (при ГДК 0,5 мг/м3).

В пробах, досліджених з травня по вересень 2016 року виявлені незначні перевищення ГДК. Встановлені концентрації ангідриду сірчистого від 0,51мг/м3 до 0,8мг/м3 (при ГДК 0,5 мг/м3), вуглецю оксиду від 5,1мг/м3 до 7,3мг/м3 (при ГДК 5,0 мг/м3) та азоту діоксиду від 0,2мг/м3 до 0,24мг/м3 (при ГДК 0,2 мг/м3).

Всього відібрано 902 проби атмосферного повітря, виявлено перевищення ГДК хімічних речовин у 247 пробах, що становить 27,4%. З них:

-         пил 248 проб, без перевищень ГДК;

-         азоту діоксид 248 проб, 3 перевищення ГДК (1,2%);

-         ангідрид сірчистий  248 проб, 133 перевищення ГДК (53,6%);

-         вуглецю оксид 164 проби, 111 перевищень (67,7%);

-         формальдегід 210 проб, без перевищень.

Спостерігається зменшення кількості перевищень гранично допустимих концентрацій хімічних речовин та зменшення їх фактичної концентрації в атмосферному повітрі.

За виявленими показниками ступінь забруднення – слабко небезпечний, що не може завдати істотної шкоди здоров’ю населення за нетривалий період часу.

З огляду на виявлені перевищення скеровані листи в органи місцевого самоврядування, ГУ ДПСС у Львівській області та департамент екології Львівської ОДА.

Мешканці населених пунктів в зоні впливу породного відвалу забезпечені централізованим водопостачанням КП „Червоноградводоканал”.

На виконання п.1.6.2. Протоколу засідання Сокальської районної комісії з питань ТЕБ і НС від 12.09.2016р. №8 Державною установою „Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” встановлені контрольні точки та проведені дослідження води криниць в населених пунктах, які розташовані в зоні впливу породного відвалу для виявлення можливого впливу на водоносний горизонт.

Окрім того, на виконання рішення наради в Голови Львівської ОДА, яка відбулася 21.10.2016р., продовжується моніторинг факторів навколишнього середовища в населених пунктах, які знаходяться в зоні впливу породного відвалу (с.Городище, с. Сілець, с. Межиріччя, м. Соснівка).

Додамо, що депутат міжфракційного об’єднання «Народний контроль» у ВРУ Олег Мусій 27 жовтня на ФБ повідомив, що попри виділені з бюджету 15 млн грн на ліквідацію пожежі, терикони Львівської збагачувальної фабрики біля Червонограда продовжують палати.  «Розпорядження Кабміну про виділення з резервного фонду Міністерству енергетики та вугільної промисловості 15 мільйонів було ще в кінці вересня, а проблему не просто не вирішено – ситуація тільки погіршується. Я їздив на терикон, там відкрите полум’я. Впродовж останніх 13 місяців такого відкритого вогню ще не було», – констатував нардеп.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ