Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У селі Варяж Сокальського району запрацює сонячна електростанція

19 жовтня у Львівській ОДА відбулося засідання Координаційної ради програми ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ», під час якого організатори розповіли про перебіг проекту та прозвітували за перший рік його виконання. Програма розрахована на три роки (до жовтня 2017 року), проте активісти мають намір реалізувати її до кінця 2016 року.

Загалом програма охопила 32 сільські громади та 2 міста, які впроваджують 59 мікропроектів, спрямованих на підвищення енергозбереження, енергоефективності та охорони здоров’я. Бенефіціарами 59 мікропроектів стали понад 22 тисячі мешканців міст та сіл.

Більшість мікропроектів пов’язані з підвищенням енергозбереження (50 мікропроектів з 59). Цей напрямок роботи стосується ремонту дахів, утеплення фасадів будівель та заміни дверей і вікон.

Підвищення енергоефективності стосується заміни систем опалення та застосування сонячних батарей. Справжнім проривом у цьому сенсі стала громада села Варяж Сокальського району, в якій невдовзі запрацює перша сонячна електростанція. Вона передаватиме вироблену енергію місцевій ТЕЦ, котра живить селище, й та здійснюватиме взаємозалік.

Додамо, що в с. Рихтичі Дрогобицького району вже встановлено та працює вуличне освітлення на сонячних батареях. Рік експлуатації продемонстрував ефективність даного джерела енергії. 

Здійснювати мікропроекти, пов’язані з енергоощадністю, активістам допомагає мобільна лабораторія з енергоаудиту та обстеження будівель, яка нещодавно запрацювала у Львівській області. Вона має низку чутливих приладів (зокрема, тепловізор), які допомагають встановити енергоефективність будівель та вказати на необхідні заходи (утеплення фасадів, закриття отворів тощо).

Загалом реалізація 59 мікропроектів передбачає освоєння 15,4 млн. гривень. В сільському секторі йдеться про 32 мікропроекти, які на 75% будуть профінансовані Програмою ООН. Ще 20% необхідних коштів будуть залучені з обласного бюджету, 5% - з грошей місцевої громади. В міському сегменті йдеться про 27 мікропроектів, в яких питома вага ООН-івських грошей складатиме 50%, 45% – це гроші з бюджету й так само 5% - гроші громади.

За словами Ігоря Назара, координатора Львівського обласного ресурсного центру громад Проекту МРГ, впроваджуючи мікропроекти, активісти старалися заощаджувати на тендерах, доручаючи їх проведення громадським організаціям. У такий спосіб на пошукові підрядників вдалося заощадити 1,2 млн. гривень, що дорівнює встановленню 180 нових пластикових шкільних вікон.

Важливо зазначити, що третій етап програми розрахований на 3 роки (2014-2017), проте активісти мають намір впоратися до кінця 2016 року – з тим, аби якомога швидше приступити до четвертого етапу.

Сергій Стуканов 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ