Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У середмісті Жовкви археологи виявили оборонні мури і давню дорогу

Фото прес-служби.
Фото прес-служби.
Фото прес-служби.
Фото прес-служби.
1/2
Міські споруди, яким від 100 до 400 років, а також частину давнього оборонного муру знайшли археологи під час розкопок у середмісті Жовкви. Дослідження проводить експедиція НДЦ “Рятівна археологічна служба” ІА НАН України поблизу міської синагоги, на території колишньої єврейської дільниці. Про це Гал-інфо повідомила прес-служба НДЦ "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України.
«Ми розпочали роботи на цій ділянці з метою вивчити цю територію до початку її загосподарювання, тому вони мають пам’яткоохоронний характер. За результатами робіт буде прийнято остаточне рішення щодо доцільності забудови ділянки», – розповів директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

«Розкопки проводимо фактично впритул до давніх оборонних мурів, поблизу старої синагоги. Загальна площа ділянки 138 квадратних метрів, з котрих близько 50 квадратних метрів вже досліджено», - розповів Тарас Іванишин – науковий співробітник експедиції, археолог Державного історико-архітектурного заповідника у місті Жовква.

За два місяці археологам вдалось виявити рештки долівок нежитлової споруди XIX століття та житла, можливо, XVIII століття, а також частину давньої дороги, якою, ймовірно, користувались аж до початку XX століття. Колись це була вулиця Лазнева, яка, очевидно,отримала свою назву від того, що поруч була єврейська ритуальна миква. Дорожнє покриття на ній було зроблене з дерев’яних кругляків засипаних тирсою і стружкою. Знайшли археологи під час розкопок і кам’яні фундаменти самої микви, ймовірно, XIX століття.

«Під час досліджень ми також розкрили частину автентичної оборонної міської стіни. Вона виготовлена з каменя-вапняка і до нашого часу збереглась добре. Наразі ми розчистили її на відтинку восьми метрів і у планах розкрити ще шість», - розповів Тарас Іванишин.

Найдавніші ж артефакти на ділянці датуються XVII століттям – це дерев’яна криниця, розміром 60Х60 см, і фундамент споруди, яка могла мати житлове або ж оборонне призначення

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ