Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

У серпні координатор ОБСЄ відвідає тюрми і заручників в ОРДЛО

У серпні координатор ОБСЄ Тоні Фріш відвідає тюрми і заручників на окупованих територіях. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомила перший заступник голови Верховної Ради, уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що сьогодні, 21 липня, закінчилася скайп-конференція мінської гуманітарної підгрупи, в якій також взяли участь український обмудсмен Валерія Лутковська і експерти СБУ.

«Нам вдалося домогтися, що у серпні координатор ОБСЄ Т. Фріш відвідає тюрми і заручників на окупованих територіях. Ми звернулися з вимогою, аби обов'язковим пунктом була Макіївська колонія, де утримують наших військових, а також відвідини затриманих жінок, цивільних, зокрема, Ігоря Козловського. Ми вимагали допуску до тюрем на окуповані території обмудсмена Лутковської, у відповідь знову почули, що ці тюрми вже відвідала один народний депутат і зауважень до умов утримання не було», - написала Ірина Геращенко.

Нагадаємо, що раніше на окуповані території їздила народний депутат Надія Савченко.

Ірина Геращенко додала: «Ми звернули увагу координатора на заяви Спецпредставника ОБСЄ з питань свободи слова з вимогою негайного звільнення С. Асєєва, також звернулися до російських представників негайно сприяти у звільненні журналіста, враховуючи, в т ч і позицію ОБСЄ, їх заклик (сьогодні офіційно підтвердили утримання в тюрмі Донецька журналіста Станіслава Асєєва). Ми звернули особливу увагу ОБСЄ на неприпустимість катувань незаконно утриманих. Вважаю, ця тема має бути в центрі особливої уваги ТКГ, що засідатиме 2 серпня у Мінську».

За словами Ірини Геращенко, українська сторона ще раз заявили чітку позицію, щодо вимоги не лише звільнити усіх незаконно утримуваних в ОРДЛО українців, але й звільнити усіх політв'язнів Кремля, в тому числі і кримських татар.

«Засідання ТКГ в Мінську 2 серпня. Там українська сторона ще раз наполягатиме на негайному звільненні незаконно утримуваних і ми готові до компромісу тут. І вимагатиме від РФ і ОБСЄ реакції на факти катування заручників і приховування інформації про їх утримання», - наголосила Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що запропонувала, аби особливою темою стало питання медичної допомоги і доступу до медицини заручників: «Маємо десятки фактів , що заручникам не надається меддопомога, коли вони піддаються психологічному тиску чи катуванням. Це потрібно негайно припинити».

Нагадаємо, що на сьогодні, як вже інформувала СБУ, українська сторона вимагає звільнити з полону ОРДЛО 137 українців. Вони ж підтверджують утримання лише 71 людини.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ