Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У США розсекретили 750 відеозаписів з ядерними вибухами

Загалом за період з 1945-го до 1962 року США провели понад 200 ядерних випробувань: їх записували з безлічі ракурсів, і в загальному архіві таких відео налічують до 10 тисяч
Протягом останніх п'яти років учені шукали, сканували, аналізували і розсекречували зйомки ядерних випробувань

У США розсекретили понад 750 відеозаписів, на яких зафіксовано випробування ядерної зброї, і деякі з них – понад 60 відеороликів – зараз викладені у відкритий доступ. 

Добірка відео опублікована на YouTube-каналі Ліверморської національної лабораторії в штаті Каліфорнія.

Загалом за період з 1945-го до 1962 року США провели 210 атмосферних ядерних випробувань, причому кілька камер фіксували кожну подію зі швидкістю понад 2400 кадрів за секунду. Але протягом минулих десятиліть понад 10 000 цих фільмів розкидали по всій країні в сховища підвищеної безпеки. Вони не тільки вкривалися пилом, але й повільно розкладалися, зазначають на сайті Ліверморської лабораторії.

Протягом останніх п'яти років фізик-ядерник Грег Спріггс і команда експертів у галузі кіно, архівістів та розробників програмного забезпечення шукали, сканували, аналізували і розсекречували ці фільми. Їхня мета – зберегти зміст плівок до того, як вони будуть утрачені назавжди.

У січні Центральне розвідувальне управління США опублікувало в інтернеті понад 930 тис. розсекречених документів (понад 12 млн сторінок), які до цього були доступні тільки в Національному архіві в штаті Меріленд.

“Гордон”

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ