Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Театрі пива отруїли представників усієї України і шістьох іноземців

У Театрі пива отруїли представників усієї Україні і 6 іноземців. Про це йдеться у відповіді від Головного управління ДСЕС у Львівській області на офіційний запит Гал-інфо з приводу харчового отруєння, яке сталося в період 11.05 2015 – 15.05.2015 р.

Подаємо відповідь цілком (зі збереженням стилістики): «В період з 11.05.2015 – 15.05.2015 р., загальна кількість захворілих становила  - 86 осіб. За формою перебігу захворювання: хворих з середнім ступенем  важкості- 85 осіб, з них 6 дітей, 1особа з важким ступенем. Станом на 28.05.15р. усі хворі були виписані з КЗ ЛОР «Львівська обласна інфекційна клінічна  лікарня».

У зв’язку з виникненням спалаху харчового отруєння 13.05.2015 року у Головне управління Держсанепідслужби у Львівській області надійшла  заява  від директора ТзОВ «Ресторація «На ринку» Юрія Заставного   щодо проведення санітарно-епідеміологічного обстеження закладу харчування. Після чого експертизу було проведено.

У ході обстеження  встановлено, що відвідувачі закладу харчування  вживали соковите курча в прянощах з соусом айолі, до складу якого входять сирі курячі жовтки, з  картоплею по-домашньому; міні пампушки з рибою та соусом тар-тар, куди входить соус айолі; профітролі з заварним кремом, до якого входить курячий жовток; м'ясна закуска (асорті); пиво виробництва ресторану.

 Обстеження закладу харчування виявило ряд порушень вимог санітарного законодавства, що сприяли виникненню спалаху. Експлуатаційний дозвіл відсутній, не погоджені з Держсанепідслужбою асортимент продукції для виробництва та реалізації,  технологічні карти на фірмові страви, відсутні нормативні документи на продукцію, яка вакуумується. Не проведена державна санітарно-епідеміологічна експертиза технологічної інструкції  та рецептур на виробництво пива.  Не контролювались терміни реалізації продукції, напівфабрикатів, не дотримувався режими термічної обробки кулінарних виробів з м’яса птиці та риби. Порушувалась потоковість технологічного процесу виробництва кулінарних виробів. Виготовлялись небезпечні в епідемічному відношенні страви: профітролі із заварним кремом, соус з майонезом власного виробництва. Не проводилась дезінфекція яєць. Відсутній дезінфікуючий засіб для знезараження рук персоналу в санвузлах. Не проведено гігієнічне навчання персоналу, залік з санітарного мінімуму не зданий. Не проводилось опитування персоналу, який виходив на роботу про стан здоров`я: відсутність простудних захворювань, кишкових дисфункцій, нагноєнь порізів та опіків). Журнал «Здоров'я» не вівся. Не забезпечено централізоване прання санітарного одягу працівників. Транспортування продуктів проводилось автотранспортом, який не паспортизований Держсанепідслужбою. Не організований періодичний лабораторний контроль кулінарної продукції, яка виготовляється та реалізується в ресторані.

У ході розслідування джерело збудника інфекції не встановлено. Фактор передачі  збудника Salmonella enteritidis  ймовірно харчовий (соковите курча в прянощах, соус айолі, міні пампушки з рибою, профітролі з заварним кремом). Основні причини, які сприяли спалаху – порушення технології приготування їжі, порушення санітарно-гігієнічного режиму на  об’єкті, що підтверджують результати проведених бактеріологічних досліджень змивів з технологічного, холодильного обладнання, інвентарю, посуду (виділені санітарно-показові та патогенні мікроорганізми), недотримання дезінфекційного режиму, порушення термінів реалізації продукції, напівфабрикатів, порушення режиму термічної обробки кулінарних виробів з м’яса птиці та риби, що підтверджують результати бактеріологічного дослідження проб харчових продуктів (виділені санітарно-показові мікроорганізми-бактерії групи кишкової палички у кількості продукту, яка нормується, а також умовно-патогенні мікроорганізми-бактерії роду Протею, синьогнійна паличка) .

Аналіз факторів передачі показав, що найбільш вживаними стравами  були: соковите курча в прянощах (їх вживали 84,5 % осіб ) та соус айолі  ( вживали 84,5% захворілих), пиво -69 осіб (82,1%), рибні пампушки смажені-17 осіб, профітролі із заварним кремом-16 осіб, м’ясна закуска асорті-3 особи, салат з редиски-3 особи.

Частка госпіталізованих осіб склала  93,0%, на амбулаторному лікуванні знаходились 6 хворих (7,0%).

      Серед захворілих були мешканці  м. Львова і Львівської області, також гостям міста. Серед гостей м. Львова кияни склали 19,7% ( 19 осіб), мешканці Житомирської області - 3, м. Кривого Рогу -2 осіб, м. Чернігова - 2 особи, м. Каховки Херсонської області - 2 особи,  м. Дніпропетровська - 1 особа, м.Одеси - 2 особи, м. Кременчука Полтавської області - 2 особи. Іноземних громадян захворіли 6 осіб (6,9%), серед них 1 громадян Еквадору, 1 громадян Туреччини, 2 громадяни США, 2 громадян Республіки Білорусь.

Кількість хворих з лабораторно підтвердженим діагнозом - 48 осіб (45 Salmonella enteritidis, біовар jena, 2 протей, 1 цитробактер).  Заключний діагноз сальмонельоз - у 76 осіб, ГЕК невстановленої етіології - 4 осіб, ГЕК, викликаний умовно-патогенною мікрофлорою - 3 особи, харчова токсикоінфекція -3 особи.

Крім того, Salmonella spp. була виявлена і в персоналу закладу - 1 кухар, 3 офіціанти,  а також  у 2-х змивах, відібраних для експертизи», - повідомили Головне управління  ДСЕС у Львівській області.

Нагадаємо, що з 13.05.2015 року «Театр пива «Правда» був тимчасово закритим згідно з наказом по підприємству для усунення виявлених на об’єкті порушень. 28.05.2015 року заклад знову розпочав роботу.

За фактом отруєння відвідувачів у ресторані «Театр пива «Правда» на площі Ринок у Львові правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за ч.1 ст.325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) КК України. Слідство триває. На цей час звільнено одного кухара та офіціатів. Останні саме працювали на зміні.   

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ