Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Тернополі чоловіка вкусила інфікована сказом лисиця

25 травня по медичну допомогу з приводу покусу лисицею звернувся житель міста Тернополя. Тварину він отримав від мешканки Вінниці, яка у свою чергу, придбала трьох лисенят через мережу Інтернет. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі Держсанепідслужби України.

Під час епідрозслідування з’ясовано, що тварина була привезена  до Тернополя 20 травня. Вже за кілька днів, 23 числа, хазяїн помітив  неадекватну поведінку лисеняти - тварина була агресивною і  25 травня загинула. При проведенні дослідження патматеріалу тварини на сказ Тернопільською регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини отримано позитивний результат.

Після розслідування випадку покусу, фахівці Тернопільського лабораторного центру зв’язалися із колегами з Вінницького лабораторного  центру Держсанепідслужби. Збір даних під час епідрозслідування у Вінниці виявив, що ще одне лисеня із згаданого виводку загинуло. Господиня закопала його на подвір’ї та не звернулась з приводу цього випадку до ветеринарів. Дослідження решток тваринки також виявило збудник сказу. У домоволодінні були й інші тварини, проте вони мають щеплення.

Третє лисеня досі живе. Його вилучено, ветеринари спостерігають за ним.

Власниця тварин активно показує їх знайомим і дозволяє влаштовувати з лисицями фотосесії. Фахівці Вінницького лабораторного центру Держсанепідслужби визначили 11 контактних осіб. Усі вони отримують антирабічні щеплення. За словами фахівців, тільки завдяки свідомому ставленню мешканця Тернополя до свого здоров’я і злагодженій роботі служб обох областей вдалося уникнути поширенню цієї небезпечної хвороби.   

За місцем проживання постраждалих організовано комплекс протиепідемічних та протиепізоотичних заходів. 

Сказ – це гостре особливо небезпечне інфекційне захворювання, що викликається нейротропним вірусом і характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи (енцефаліт) і завжди, при відсутності своєчасного адекватного лікування, закінчується смертю хворого.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ