Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У цьому сезоні число захворілих на грип зросте на 14%

Ґрунтуючись на багаторічному досвіді спостереження за грипом, даних про стан напруженості імунітету до грипу у здорових осіб, дуже низькому охопленні вакцинацією населення в попередні сезони, погіршенні соціально-економічної ситуації в Україні та враховуючи дані ВООЗ щодо штамів вірусів грипу, що ймовірно циркулюватимуть в сезоні 2017 – 2018, у цьому сезоні можна очікувати збільшення кількості захворілих на 14 %. Про це повідомив лікар-епідеміолог відділення організації епіддосліджень ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Л. Бойко.

Зокрема у повідомленні сказано: "Фахівцями ДУ “Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України” здійснюється щотижневий моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ починаючи з кінця вересня та закінчуючи серединою травня на всіх адміністративних територіях із залученням закладів охорони здоров’я та наданням щотижнево звіту до Центру грипу та гострих респіраторних інфекцій ДЗ «УЦКМЗ МОЗ».

За результатами аналізу отриманих даних в сезоні захворюваності на грип та ГРВІ 2016 – 2017 років перехворіло 6,2 млн. населення країни, з них 65,6 % становили діти віком до 17 років. Показник захворюваності - 14616,2 на 100 тис. населення, що менше попереднього епідсезону на 1,7 %. Найвищий показник захворілих на грип та ГРВІ відмічався серед населення Київської області та міста Києва, де перехворіло відповідно 27,0 % та 24,0 % населення, найнижчий – в Закарпатській та Тернопільській областях (9,5 % та 9,8 % відповідно).

Епідемічна активність грипу проявилася з 47 тижня 2016 року з піком на 51 тижні та після 5 тижня 2017 року не перевищувала епідемічні пороги по всій території країни. Початок та кінець підвищеної реєстрації захворюваності на грип та ГРВІ незвичайно ранній в порівнянні з аналогічними періодами минулих сезонів. Подібна тенденція спостерігалася і в країнах Європейського регіону.

Віруси грипу типу А(H3N2)сезонний були домінуючими в перші місяці сезону. Від загальної кількості визначених вірусів грипу типу А віруси грипу типу А(H3N2)сезонний становили 71,1%, що доводить вплив саме цього підтипу на захворюваність в сезон 2016 – 2017 років. Починаючи з 7 тижня 2017 року в циркуляції переважали віруси грипу типу В, що є типовим для закінчення сезону.

На підставі загальних результатів вивчення циркулюючих штамів вірусів грипу ВООЗ рекомендувала для виробників включити до складу грипозних вакцин наступні штами вірусів, що циркулюватимуть у Північній півкулі в сезоні 2017 – 2018 років:

– A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 - подібний вірус,

– A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус,

– вірус B/Brisbane/60/2008.

Ґрунтуючись на багаторічному досвіді спостереження за грипом, даних про стан напруженості імунітету до грипу у здорових осіб, дуже низькому охопленні вакцинацією населення в попередні сезони, погіршенні соціально-економічної ситуації в Україні та враховуючи дані ВООЗ щодо штамів вірусів грипу, що ймовірно циркулюватимуть в сезоні 2017 – 2018, у цьому сезоні можна очікувати збільшення кількості захворілих на 14 %.

З метою підготовки до можливих епідеміологічних ускладнень в сезоні захворюваності на грип та ГРВІ рекомендовано розпочати вакцинацію проти сезонного грипу у вересні – жовтні поточного року, особливо осіб із груп медичного, епідемічного та професійного ризику.

Консультативний комітет з практики імунізації центрів контролю і профілактики захворювань США (АСІР СDC) випустив рекомендації з питань вакцинації проти грипу на епідсезон 2017 – 2018 років.

СДС рекомендує вакцинацію всім у віці від 6 місяців, які не мають протипоказів.

У першу чергу вакцинація важлива особам з підвищеним ризиком ускладнень:

- діти у віці від 6 до 59 місяців (5 років);

- дорослі у віці 50 років і старше;

- дорослі і діти з хронічною легеневою патологією (включаючи астму), серцево-судинною (за винятком ізольованої гіпертензії), ниркової, печінкової, неврологічної, гематологічної патології або з метаболічними розладами (включаючи цукровий діабет);

- імунодефіцит, включаючи імуносупресію, викликану ліками або ВІЛ-інфекцією;

- вагітні жінки або ті, які будуть вагітні в час сезону грипу;

- діти і підлітки (від 6 місяців до 18 років), які отримують ліки з вмістом аспірину або саліцилату, в яких високий ризик виникнення синдрому Рея після зараження вірусом грипу;

- особи, які проживають в будинках для людей похилого віку та інших закладах довготривалого догляду – інтернати, будинки дитини та інші;

- особи з ожирінням.

Крім цього, профілактичні щеплення проти грипу необхідні медичним працівникам стаціонарів, бригадам швидкої допомоги, сімейним лікарям амбулаторій, працівникам екстрених служб, вихователям і особам, які здійснюють догляд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ