Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Турківському районі дві відпочинкові бази врятували від вибуху балонів

У двох відпочинкових закладах Турківського району Львівської області виявили порушення при використанні газобалонних установок, повідомила прес-служба теруправління Держгірпромнагляду по Львівській області.

Порушення «Правил безпеки систем газопостачання України» виявлено під час проведення спільних перевірок прокуратурою району, теруправлінням Держгірпромнагляду по Львівській області, райвідділом МНС та райвідділом міліції.

Загрозу виникнення надзвичайної ситуації і травмування людей створювали порушення, допущені в агрооселі «Альтана» в селі Розлуч. У приміщенні кухні експлуатували дві газобалонні установки (ГБУ), що складаються з двох газових балонів зрідженого вуглеводневого газу (ЗВГ - пропан-бутан). Їх самовільно змонтували, під’єднавши через редуктори гумотканинними рукавами до газових чотирикомфорних плит для приготування їжі. Такі дії є порушенням п. 6.54 ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання», яким забороняється установка ГБУ ЗВГ у приміщеннях підприємств громадського харчування, побутового обслуговування населення, у місцях скупчення людей.

Окрім того, приміщення кухні не було пристосоване для експлуатації ГБУ, оскільки розташоване над підвалом, у складському приміщенні (через стіну з кухнею) знаходилися два наповнені та під’єднані до згаданих газових плит балони ЗВГ (термін опосвідчення одного з них минув), також зберігалися чотири балони без заглушок на штуцерах і без захисних ковпаків на різьбових з’єднаннях, термін опосвідчення яких минув. Рукави від обох газових плит до балонів ЗВГ проходили через стіну з приміщення кухні до складського приміщення без додаткового кріплення до стіни. Експлуатацію цих ГБУ зупинено, балони з протермінованим строком опосвідчення вилучені з експлуатації.

Під час перевірки системи газопостачання лікувально-оздоровчого комплексу «Джерела Карпат» також виявлено ряд грубих порушень при експлуатації. У комплексу відсутні дозвіл від органів Держгірпромнагляду на виконання робіт підвищеної небезпеки (зберігання, експлуатація балонів із зрідженими газами) та реєстраційні документи на ГБУ ємністю 50 літрів (або угода із спеціалізованою організацією про поставку і наповнення балонів чи їх заміну). На об’єкті немає навченої відповідальної особи за технічний стан і безпечну експлуатацію ГБУ. В складському приміщенні (через стіну із кухнею) знаходився наповнений та під’єднаний балон ЗВГ. Рукав від газової плити до балона ЗВГ проходив через дверний отвір із приміщення кухні до складського приміщення без додаткового кріплення до стіни.

Експлуатацію цієї ГБУ також зупинено. За результатами перевірок прокуратурою Турківського району порушено кримінальні справи проти посадових осіб, які самовільно встановили та експлуатували газобалонні установки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ