Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Варшаві відкрили сквер Василя Стуса

У Варшаві у середу, 15 березня, відбулася церемонія відкриття скверу Василя Стуса. На урочистості, що зібрала понад 60 людей, був присутній міністр закордонних справ України Павло Клімкін, посол України в Польщі Андрій Дещиця, голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима та група політиків з варшавського самоуправління, що були ініціаторами події

«У тоталітарному світі немає жодного іншого народу, який би так віддано захищав своє людське і національне право. Польща подає Україні приклад», — ці слова українського поета про Польщу зацитував під час церемонії відкриття Павло Клімкін.

У лютому Рада міста Варшави підтримала ініціативу депутатів «Громадянської платформи» надати ім’я Василя Стуса скверу в центрі польської столиці. В обґрунтуванні рішення читаємо, що він є «українським поетом і опозиційним діячем», а також «полонофілом та речником польсько-українського поєднання».

Під час церемонії голова клубу «Громадянської платформи» у Раді Варшави Ярослав Шостаковський наголосив, що рішення приймалося з усвідомленням напруження у взаєминах Польщі і України, коли «такі жести досить важливі». Депутат варшавського самоуправління пообіцяв, що міська рада далі поширюватиме серед мешканців столиці інформацію про Василя Стуса, а у сквері додатково встановлять інформаційну вивіску про українського поета.

Відкриваючи таблицю з іменем нового скверу, Павло Клімкін подякував варшавським чиновникам, наголосивши, що це перше місто з-поміж європейських столиць, яке вкарбувало приклад життя Василя Стуса у свій простір:

— Це приклад для всіх нас, зараз, коли ми боремося з російською агресією. Прочитайте два-три його вірші і ви відчуєте людину, яка завжди боролася за незалежність України і яка саме в Польщі бачила приклад цієї боротьби, — наголосив П. Клімкін.

Під час церемонії відкриття учасники прочитали вірші Василя Стуса і посадили кущ калини — як «символ України в центрі Варшави».

Сквер Василя Стуса розташувався на перехресті Алеї Незалежності та вулиці Стефана Баторія. Поблизу знаходиться Національна бібліотека Польщі та найбільший економічний університет країни — Головна торговельна школа.

Неподалік знаходиться сквер і пам’ятник Тараса Шевченка, який, до речі, був відкритий у ці ж березневі дні рівно 15 років тому.

Простір

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ