Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Варшавській каплиці лефевристів прийняли свячення українські диякони та священики

21 листопада 2006 року на свято Архистратига Михаїла у Варшаві в каплиці лефевристів відбулися свячення семи дияконів та двох священиків (Мар’ян Білокур, Андрій Британ, Андрій Коваль, Степан Курило, Любомир Метлевич, Тарас Метлевич, Михайло Проник, Степан Рожак, Мирон Гнип) єпископом Ричардом Вільямсоном, якого Папа Римський Іван Павло ІІ відлучив від церкви. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив протосинкел Львівської архиєпархії УГКЦ отець Орест Фредина.
Згідно з Попередженням Святого отця, кожен, хто навіть формально прилучається до схизми, сам стає схизматиком, тобто винен у тому, що руйнує зсередини католицьку церкву. У зв’язку з тим преосвященний владика Ігор Возьняк, Архиєписком Львівський, створив комісію зі священиків та вірних Львівської архиєпархії з метою вивчити цю ситуацію. До складу комісії увійшли отець Орест Фредина, священики Львівської архиєпархії УГКЦ отець Микола Фредина, отець Роман Тереховський, семінарист Львівської духовної семінарії Святого Духа Михайло Феньканин та парафіянин храму Різдва Пресвятої Богородиці у Львові Ярослав Гараздовський.
За словами отця Ореста Фредини, який був свідком цього свячення, зі Львова до Варшави прибули три автобуси з вірними, натомість у Польщі свідками цієї події стало всього декілька священиків та сестер-монахинь. „Здебільшого у лефевристській каплиці були українці, які, звичайно, не розуміють латинської мови, оскільки свячення відбувалось у римо-католицькому обряді, і могли лише споглядати. Серед них були присутні отець Василь Ковпак, отець Любомир Гаєвський, отець Володимир Рудь”, – зазначив Орест Фредина.
„Співслужачи з екскомунікованим, тобто відлученим від Церкви єпископом, беручи участь у свяченні лефевристів, отець Василь Ковпак показав, що він обманює церкву, оскільки декларує, що він є греко-католицьким священиком. Такі процеси, як поклоніння латинянам, відмова від власного обряду, від української мови під час проповідування – це процес, який вже був в українській церкві та спричинив протистояння з боку Маркіяна Шашкевича, виникнення „Руської трійці” тощо. Люди, які свідомо топчуть та руйнують наші традиції, руйнують єдність, яку відстоювали патріарх Йосиф Сліпий та інші сповідники нашої віри. Ми хочемо відкрити людям очі на те, що їх обманюють”, - зазначив він.
Відповідно із звітом комісії, ці особи видавали себе за вірних УГКЦ. Під час літургії та уділення свячень, у проповіді німецькою з українським перекладом було стверджено факт уділення свячень в латинському, а не українському обряді, також під час літургії було наголошено на факті переслідування традиції в Україні, крім того виразно зазначали, щзо свячення уділяються кандидатам Львівської архиєпархії УГКЦ; не було зроблено поминання Святішого Отця та єпископа ординарія під час євхаристійного канону.
„Ми вручимо цим неправдиво висвяченим дияконам та священикам про те, що вони не мають права служити в парохіях Львівської архиєпархії, – зазначив владика Ігор Возьняк – Що стосується отця Василя Ковпака, то він пройшов першу інстанцію церковного суду і зараз його справу розглядають у Римі”. За його словами, отець Ковпак надалі залишається греко-католицьким священиком, оскільки він був висвячений греко-католицьким єпископом. „Наша комісія, учасники якої були свідками цієї події у Варшаві будуть вживати відповідні заходи, зокрема це правова оцінка та душпастирська робота”, - сказав владика.
Лефевристи — це послідовники монсеньйора Марселя Лефевра, який зорганізував свій рух. Він і його прибічники не приймають певних документів, зокрема, Догматичну Конституцію про Церкву та Декларацію про релігійну свободу, прийнятих та виданих II Ватиканським Собором.
Проповідники лефевристського руху вводять в оману вірних УГКЦ – вони стверджують, що саме вони є «справжніми» греко-католиками через те, що з особливою ревністю вдаються до популярних серед наших вірних побожних приватних практик і цим послуговуються, щоб перевести вірних у ієрархічну структуру схизматичного руху. Лефевристські священики не говорять людям правди про те, що їх висвятили не греко-католицькі єпископи, а відлучені від Католицької церкви єпископи.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ