Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

При відбудові Донбасу можна сподіватися лише на іноземну фінансову допомогу, - Лановий

Якщо Україні вдасться приєднати окуповані райони Донбасу до України, то у їх відновленні можна розраховувати лише на іноземну фінансову допомогу.

Про це заявив директор Центру ринкових реформ, екс-міністром економіки України Володимир Лановий під час чату на сайті «Главред».

«Ситуація досить складна. На окупованому Донбасі запроваджено режим квазіреспублік зі своєю "економікою", "владою", "законодавством", "мораллю". Такі утворення мають базуватися на власній економіці. Чи будуть у них ресурси для відбудови? Ні, не будуть. Вони перебувають на утриманні Росії та України.

Якщо ж нам вдасться приєднати ці території до України, то можна розраховувати лише на іноземну фінансову допомогу. Гадаю, це буде стосуватися лише соціально важливих об'єктів: транспорту, міської інфраструктури, житла, соціальних установ і закладів. Застарілі промислові об'єкти іноземний капітал не зацікавлять. Гадаю, що економічні перспективи Донбасу дуже погані, бо вкрай застарілими є і гірничо-видобувний комплекс, і енергетика, і промисловість. Якби Україна десятки років не утримувала вугільний комплекс Донбасу, то більшість шахт уже б давно були закриті. На жаль, донецькі за цю допомогу від Києва відплатили не по-людськи», - сказав він.

Також він зазначив, що визнання "паспортів" мешканців псевдореспублік вказує на наміри Росії залишити окуповані території під власним контролем як домініон, який перебуває під її військовим захистом, політичною підтримкою, а, можливо, і представництвом цих "республік" Росією на міжнародній арені.

«На нас же хочуть покласти зобов'язання з соціально-економічного та матеріально-технічного забезпечення цих територій. Росія хоче назавжди залишити домініон у своєму підпорядкуванні. Так чи інакше, Україна буде зобов'язана фінансувати місцеві потреби, скажімо, соціального і енергетичного плану, і це буде кровоточивою раною, котра веде до погіршення нашого економічного стану. Ми не можемо сподіватися на дипломатичні методи розв'язання проблеми. Ми маємо зупинити економічні акції на підтримку банд формувань», - наголосив він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ