Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Вінниці розпочинають проект з оцифрування документів жертв тоталітраних режимів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Вінниці розпочинають проект з оцифрування документів жертв тоталітраних режимів

30 жовтня, відбулась зустріч делегації польського інституту національної пам’яті з заступником голови облдержадміністрації Олександром Крученюком

Польську  делегацію представляли  заступники  директора архіву Інституту національної пам’яті  Маріуш Жулавнік та  Маріуш Квасьняк, а також співробітниця  Дорота Левша.

З вінницької сторони участь у зустрічі взяли  начальник управління національностей та релігії облдержадміністрації Ігор Салецький, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун.

Під час зустрічі Олександр Крученюк зазначив: «Польщу і Україну, зокрема Вінниччину, пов’язує тісна  багаторічна співпраця в багатьох сферах економіки, освіти, медицини і культури. І сьогодні є можливість, і зацікавленість  з обох сторін, торкнутися і архівної справи. Оцифровування архівних документів – пріоритетний напрям реформування архівної системи України. Обласний державний архів Вінниччини  є одним з передовиків у цій справі. Однак, на даний час, у зв’язку з непростою економічною ситуацією у країні, не має можливості профінансувати цю роботу у необхідному обсязі. Тому ми зацікавлені у залученні техніки і фінансів від наших закордонних партнерів для прискорення процесу копіювання документів. І вважаєм доцільним якнайшвидше оцифрувати не лише архівні справи окремих національних або релігійних груп, а весь масив документів,  що знаходяться у Вінницькому архіві».

Посадовець також зауважив, що українська держава вважає одним з пріоритетів своєї гуманітарної політики – це  збереження пам’яті про жертв тоталітарних режимів. «Нещодавно була проведена потужна декомунізаційна кампанія – спрямована на ліквідацію залишків комуністичної ідеології та вшанування жертв репресій», - відмітив Олександр Крученюк.  

У свою чергу представники з Польщі подякували за зустріч та теплий прийом. А також запевнили у готовності спільно працювати задля того аби відновити правдиву історію тих трагічних часів, від яких понесли значні втрати як український, так і польський народи у 1937- 1938 роках.

Під  час візиту планується  остаточне узгодження пунктів угоди  між польським інститутом національної пам’яті  та українською стороною про копіювання справ репресованих 1937-1938 рр.

Вінницька ОДА
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ