Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Вірменії продовжили переговори з озброєними опозиціонерами, що захопили заручників

Як повідомило Радіо Свобода, у Вірменії перший заступник голови поліції країни генерал Унан Погосян підтвердив, що силовики продовжують переговори з озброєними представниками опозиційного об’єднання «Установчий парламент», що захопили заручників у столиці Єревані.

Але він виключив можливість виконати головну вимогу нападників – звільнити керівника опозиційного об’єднання Жирайра Сефіляна, гострого критика влади, що був затриманий минулого місяця.

«Якщо вони не дослухаються до наших закликів, ми нейтралізуємо їх, бо з убивцями не можна поводитися інакше», – сказав генерал поліції.

Місце нападу нині заблокувала поліція з бронемашинами. Служба національної безпеки Вірменії заявила, що правоохоронці повністю контролюють ситуацію і вживають усіх заходів, щоб вирішити її.

Президент Вірменії Серж Сарґсян провів нараду з силовиками про те, як найкраще вирішити ситуацію.

Уранці група з близько 30 озброєних чоловіків, членів «Установчого парламенту», ввірвалася у відділок поліції в єреванському районі Еребуні. У перестрілці загинув працівник поліції, ще двоє були поранені. За повідомленнями, також важко поранений один із нападників.

Нападники захопили у відділку кількох заручників. У перебігу переговорів двох із заручників уже звільнили. За даними Радіо Азатутюн, вірменської служби Радіо Свобода, нині в їхніх руках залишаються сім заручників, серед них заступник начальника поліції Єревана Валерій Осипян.

Нападники вимагають звільнити їхнього провідника Жирайра Сефіляна. Вони також оприлюднили в соцмережах заяву, що «почали повстання» з метою «скинути уряд» і «визволити політичних в’язнів», і закликали громадян Вірменії «виходити на вулиці» і підтримати їх.

Група «Установчий парламент» відома влаштуванням частих протестів на вулицях Єревана з вимогою відставки президента Сержа Сарґсяна. Особливо гостро вона критикує дії уряду щодо конфлікту навколо Нагірного Карабаху.

Сефіляна і шістьох його прихильників затримали 20 червня. Правоохоронці спершу заявляли, що ті планували змову з метою захопити кілька урядових будівель і установ зв’язку у столиці. Урешті його офіційно звинуватили в незаконному здобутті зброї й незаконному володінні зброєю. Сефілян заявляє, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані.

За лічені дні до затримання Сефілян публічно оголосив, що створює нову організацію, «Комітет національного спротиву», що буде намагатися скинути владу «з допомогою народу і армії».

Жирайра Сефіляна вже кілька разів арештовували раніше. Зокрема, 2006 року його засудили за заклики до насильницького скинення влади; він вийшов на волю 2008 року. 2015-го його арештували знову з кількома прихильниками за підозрою в підготовці державного перевороту, але тоді невдовзі звільнили.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ