Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Вірменському соборі завершили реставрацію фрески Яна Розена (фото)

Сьогодні у Катедральному Вірменському соборі презентували відреставрований розпис польського художника Яна Розена. Відновлювали розпис спільно з польською стороною і за польські кошти. У Львові є лише два об’єкти розпису авторства Яна Розена. Пізніше він виїхав до США, тому в Європі більше не малював. „Розпис був у дуже поганому стані і за рік-півтора ми могли його втратити. Збереженням цієї фрески зацікавились вірменські громади Львова та Польщі, а також поляки” - розповіла начальник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.
Реставраційні роботи проводили в два етапи - спочатку провели його „заклейку”, щоб розпис не руйнувався, а влітку приступили власне до реставрації та реконструкції. „Ми дуже хотіли врятувати якнайбільше оригінальних фрагментів, адже розпис зазнав значних пошкоджень. У відновленій фресці 80% - це оригінал, а 20 нам довелося доробити, також повністю оригінальний тиньк, що теж багато значить” - розповів керівник робіт з польського боку Павел Барановський. Працювали над розписом вісім осіб - четверо українців та четверо поляків. Кошторис проекту - 285 тис. гривень.
У планах на наступний рік відреставрувати ще деякі розписи, адже церква дуже постраждала. А для збереження розписів реставратори рекомендують уникати різких перепадів температури та вологи.




















До реставрації фреска виглядала так:







Підготувала Ірина Знась
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ