Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

У військових на блок-постах хочуть забирати мобільні телефони

Розглядається рішення про можливість забирати мобільні телефони у військових на блок-постах. Про це написав головний редактор Цензор.НЕТ, Юрій Бутусов у своєму Facebook.

"Забирати мобільні телефони у солдатів на блок-постах поки не варто.

У високих кабінетах розглядається ініціатива щодо заборони солдатам користуватися мобільними телефонами на лінії бойових дій, зокрема, на блок-постах. 

Запитали мою думку.Так от, я проти забирати телефони на блок-постах.

Культура користування радіозв'язком і телефонами - безпосередньо залежить від кваліфікації військовослужбовців і від командирів. В наших професійних спецпідрозділах при висуванні на передову телефони і так все відключають.

Але вимагати щось забирати у підрозділів, які складаються з мобілізованих на блок-постах я не стану.Забирати телефони - це має бути виключно рішенням командира підрозділу.Тому що у нас на передовій слабо підготовлений особовий склад. Тому що немає у нас стільки хороших офіцерів і сержантів, щоб натаскувати "партизан". Тому що маса проблем в організації бойових дій - слабке постачання, управління, виховна робота. Зарплати мізерні. Генштаб не приділяє ніякої серйозної уваги комплектуванню військ. Я сам багато і довго лаяв війська за застосування мобільних телефонів. В ході маневрених бойових дій це дійсно була біда, страшна біда. Але зараз фронт статичний. Холод. Війна йде на обмежених ділянках фронту з низькою інтенсивністю. І обстановка змінилася. Тому мобільний телефон на передовій для більшості солдат - це служба логістики, це замполіт, це зняття стресів, це захист від горілки і самоволки, це оберіг від поганих думок. Не можна позбавляти солдатів телефонів.

Фахівці з безпеки правильно кажуть, що противник отримує великий обсяг інформації з мобільних телефонів. Це правда. Але якщо ми подивимося на будь-яке оточення, куди заганяв Муженко українські війська, той же 32-й блок-пост, то саме завдяки мобільникам українські воїни трималися до кінця, бо інакше вони могли б порахувати себе абсолютно покинутими бездарним командуванням. А безпека військ страждає насамперед від вільного пересування цивільних осіб в Донбасі. Це більш важливе джерело інформації про стан блок-постів. Ось це я б і заборонив.

Враховуючи стан військ, наказ про заборону мобільників просто не буде виконаний. Солдати не гірше генералів розуміють шкоду від мобільників. але телефони на блок-постах - предмет першої необхідності, це зараз об'єктивно.

Держава зобов'язана забезпечити всіх військовослужбовців проводовим зв'язком і захищеним мобільним зв'язком. Це буде єдино можлива технологія підвищення скритності дій на блок-постах.", - Юрій Бутусов у своєму Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ