Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Європарламенті закликали дати безвізовий режим Україні без зволікань

У Європарламенті схвалили рекомендаційне рішення якнайшвидше скасувати візові вимоги для українських громадян для короткострокових подорожей Шенгенською зоною.

Доповідь з цього питання схвалив переважною більшістю голосів у четвер у Страсбурзі комітет ЄП у закордонних справах, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Безвізовий режим повинен бути наданий якнайшвидше та без будь-яких затримок, що є визнанням прогресу країни, досягнутому на її європейському шляху після протестів Євромайдану два роки тому, коли українська нація виборола свій європейський шлях і європейські демократичні цінності», - йдеться у доповіді комітету, автором якої є польський депутат Яцек Саріуш-Вольський.

Польський політик наполегливо звернувся до колег «з ентузіазмом» підтримати це питання, адже Україна заслуговує на безвізовий режим з ЄС.

При цьому члени комітету наголосили, що скасування візових вимог для українців повинно відбутися незалежно від процесу прийняття в ЄС нового механізму призупинення безвізових режимів для усіх третіх країн.

«Комітет у закордонних справах закликає комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ, як відповідальний комітет з цього питання, внести пропозиції Європарламенту та ухвалити у першому читанні пропозиції Єврокомісії (щодо скасування візових вимог для українських громадян – ред.)», - йдеться у доповіді Саріуша-Вольського.

При цьому депутати категорично не підтримали дві поправки до проекту доповіді про відхилення безвізового режиму для України. З такою ініціативою виступили французький депутат правої радикальної групи Європа націй і свободи Жан-Люк Шаффхаузер та позафракційний грецький націоналіст Георгіос Епітідеос.

Водночас комітет у закордонних справах має лише дорадчу функцію у питанні безвізового режиму для України, а головні рекомендації готує доповідач Марія Габріел (депутат із Болгарії), які має затвердити комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ. Але, як повідомили у зазначеному комітеті, питання безвізу для українців не буде розглянуто на найближчих засіданнях наступного тижня, відтак, до нього повернуться лише у вересні.

Як заявила напередодні віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, просування процедур скасування візового режиму для України, зокрема подальший розгляд цього питання у Європарламенті і Раді ЄС, відтермінували міграційна криза та вихід Великої Британії із Співтовариства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ