Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Жовківському районі вшанували жертв Пирятинської трагедії

Вшанування героїв та жертв трагічних подій у Пирятині розпочалось походом процесії від знака Хреста в с. Пирятин до каплиці Преображення Господнього. Місцевий священик та отці сусідніх парафій відправили Службу Божу, під час якої жителі традиційно у свято Спаса освятили овочі та фрукти. Про це повідомили у Львівській ОДА.

Після Святої Літургії відслужили Панахиду біля монумента героям-пирятинцям, які захищали свою домівку від військ НКВС.

У пам’ятних заходах з нагоди 73-ої річниці Пирятинської трагедії взяли представники інтелігенції, науковці та громадські діячі. Віддати шану героям приїхала також заступник голови-керівник апарату Львівської ОДА Маріанна Вільшинська.  

Усі присутні також урочисто покалали квіти та взяли участь у пам`ятному віче. На завершення відбувся концерт патріотичної та повстанської пісні.

Нагадаємо, що однією з перших у с. Пирятин на Жовківщині виникла сотня УПА. На свято Спаса, 19 серпня 1944 року, один з куренів вступив у нерівний бій з каральними загонами НКВС. Сили супротивників становили майже 10 000 військових за підтримки танків, артилерії, літаків. У результаті боїв НКВС спалили навколишні села, десятки селян закатували, вивезли в Сибір та повністю пограбували сільські господарства. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ