Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У жовтні кількість звернень за субсидіями у Львові зросла в 2,4 раза

У Львові триваєопалювальний сезон. Відтак, мешканці міста вже отримують перші платіжки із урахуванням оплати за спожите опалення, що є в більшості випадків найдорожчою комунальною послугою. З огляду на це, хочемо нагадати львів’янам про такий вид соціальної допомоги як державна житлова субсидія. Важливо наголосити, що субсидія призначається з місяця звернення, себто навіть якщо мешканець звертається за оформленням цієї допомоги наприкінці листопада, то все одно за листопад він вже її отримуватиме. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

ДЕРЖАВНА ЖИТЛОВА СУБСИДІЯ

Що ж таке житлова субсидія?

Державна житлова субсидія – це соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям м. Львова, запроваджена у травні 1995 р.

Сьогодні, в цілому по місту Львову, проживає близько 248,5 тис. сімей. З початку 2012 року (січень-жовтень) до районних відділів управління соціального захисту Львівської міської ради за субсидією звернулись 20,4 тис. сімей, з яких призначено 19,8 тис. заявникам, (що становить 97,06%).

«Цікаво, що цьогоріч у вересні 2012 року зафіксували 1730 звернень за житловими субсидіями, а вже в жовтні (коли діяв опалювальний сезон) цього ж року, кількість звернень за субсидіями зросла в 2,4 рази до 4208 звернень», - повідомила начальник управління соціального захисту Наталя Федорович.

Хто ж має право на отримання державної житлової субсидії

Якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги /ЖКП/ в межах норм споживання перевищує 10% /для пенсіонерів/ або 15% середньомісячного сукупного доходу, ця сім’я має право на призначення житлової субсидії.

Норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного прописаного у житловому приміщенні, та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут прописаних, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі – на загальну площу незалежно від розміру квартири.

Як можна оформити субсидію?

Для призначення субсидії громадянин пред’являє документ, який посвідчує особу (паспорт або інший документ) та подає: довідки про доходи всіх членів сім’ї за попередні шість місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії (за затвердженими формами);

Громадяни, які займаються індивідуальною підприємницькою діяльністю, подають з податкових адміністрацій довідки про дохід за попередні два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії.

У районному відділі управління соціального захисту громадянин заповнює заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

Для заповнення заяви та декларації необхідні:

- Паспорти всіх членів сім’ї;

- Ідентифікаційні номери;

- Трудові книжки ( для непрацюючих пенсіонерів).

Субсидія не призначається у таких випадках

1. Якщо у житлових приміщеннях зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальнихзакладах I-IV рівня акредитації за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення запризначенням субсидії, крім громадян, які:

- доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;

- громадян, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку;

 - громадян, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;

- громадян, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми-інвалідамивіком до 18 років, або інвалідами I чи II групи внаслідок психічногорозладу, або особами, які досягли 80-річноговіку;

- а також фізичних осіб, які надають соціальні послуги.

2. Уповноважений власник /співвласник/ житла, наймач житла у державному та громадському фонді, або будь-яка особа, що зареєстрована в житловому приміщенні, здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення /будинок/.

3. Якщо уповноважений власник/співвласник житла, наймач житла у державному та громадському фонді, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні/будинку мають у своєму володінні/користуванні чи володінні/користуванні дружини (чоловіка, неповнолітніх дітей) у сукупності більше ніж одне житлове приміщення/будинок, загальна площа яких у сумі перевищує встановлені норми володіння чи користування загальною площею житла.

4. У випадках придбання житлового приміщення субсидія призначається не раніше ніж через 1 рік з місяця придбання.

5. Якщо уповноважений власник/співвласник житла, наймач житла у державному та громадському фонді, на якого відкрито особовий рахунок, та особи, які зареєстровані разом з ним у житловому приміщенні/будинку мають у своєму володінні чи володінні їх дружин (чоловіків, неповнолітніх дітей) два або більше транспортних засобів (механізмів), що підлягають державній реєстрації та обліку в Державтоінспекції.

6. Якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку тощо або оплатив послуги з навчання, будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для зазначених осіб.

7. Якщо при повторному зверненні за призначенням субсидії відсутні доходи в окремих працездатних громадян зареєстрованих у житловому приміщенні або якщо середньомісячний розмір доходів залишається меншим від неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

8. Не власнику житлового приміщення.

МУНІЦИПАЛЬНІ СУБСИДІЇ

Муніципальна субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається cім’ям, для покриття 10 % обов’язкового відсотку платежу, який необхідно сплатити заявником, виключно після призначення державної субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

В окремих випадках за рахунок коштів місцевого бюджету, передбачених для надання муніципальних субсидій, виходячи з конкретних обставин сім’ї субсидія призначаєтьсядля покриття 15% обов’язкового відсотку платежу, або якщо визначенакатегорія громадян отримує інші доходи, крім пенсії, на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов. По закінченні терміну отримання субсидії громадяни повинні підтвердити право на призначення муніципальної субсидії на наступний термін.

Перелік необхідних документів:

-Заява встановленої форми.

-Документ, який підтверджує соціальний статус заявника (копія довідки МСЕК, копія посвідчення про встановлення статусу та ін.).

Право на муніципальну субсидію мають такі непрацюючі категорії громадян:

1.Ветерани УПА – учасники бойових дій УПА та інваліди УПА;

2. Малолітні політичні в’язні сталінських таборів;

3. Вдови політичних в’язнів, інвалідів війни УПА, учасників бойових дій УПА;

4. Сім’ї , у яких проживає двоє і більше інвалідів;

5. Інваліди по зору І та ІІ груп;

6. Одинокі непрацюючі інваліди І або ІІ групи загального захворювання та ІІІ групи, які мають заключення психіатричних медико-соціальних експертних комісій (МСЕК);

7. Діти-сироти.

8. А також у випадку, якщо у житловому приміщенні, крім визначеної категорії громадян, зареєстровані інші непрацюючі особи:

9. Особи, які здійснюють догляд за інвалідами, і крім соціальних виплат інших доходів не отримують;

10. Пенсіонери, які крім пенсії інших доходів не отримують;

11. Неповнолітні діти;

12. Повнолітні діти, які навчаються у вищих та професійно-технічних навчальних закладах;

13. Безробітні, які зареєстровані в центрі зайнятості, та сприяють своєму працевлаштуванню.

Де оформити субсидію? Як отримати консультацію?

З метою надання фахових консультацій в управлінні діють «гарячі телефонні лінії» для мешканців, за якими можна отримати необхідну інформацію. За січень-вересень 2012 року в управлінні зафіксовано 1,7 тис. телефонних звернень за отриманням консультацій по субсидіях.

Що стосується користувачів Інтернету, то інформацію про житлову субсидію та інші види допомог можна прочитати на сайті «Львів соціальний», адреса: http://lvivsocialnyj.city-adm.lviv.ua/.

Важливо зазначити, задля унеможливлення утворення черг та розподілу людських потоків управлінням запроваджені:

- запис на прийом по телефону;

- запис на прийом через Інтернет;

- розширений графік прийому в «єдиних приймальнях» (пн.-чт. 08:00-19:00 год., пт. 09:00-16:45 год.)

Телефони

для попереднього запису на прийом у відділ соціального захисту та «гарячих ліній» з питань житлових субсидій:

Личаківський відділ:тел.: 235-71-62(вул. Театральна, 10)

Залізничний відділ:тел.: 295-82-28(вул. Виговського, 34)

Франківський відділ:тел.: 237-50-81(вул. Ген. Чупринки, 85)

Галицький відділ:тел.: 235-80-83(вул. Ф. Ліста, 5)

Сихівський відділ:тел.: 254-64-80(просп. Червоної Калини, 66)

Шевченківський відділ:тел.: 252-28-40(вул. Липинського, 11)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ