Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні учителю платять менше долара за урок

Рівень заробітної плати українського вчителя не дає йому можливості не тільки придбати нові чоботи, а й забезпечити елементарне проживання. На цьому, у своєму виступі на парламентських слуханнях у Верховній Раді, наголосив ректор Київського університету ім. Грінченка Віктор Огнев'юк.

Зокрема, звернувшись до історії, Огнев'юк нагадав, що наприкінці ХІХ століття в Російській імперії прагнули перетворити сільського вчителя на сільського господаря. Такий підхід мав сприяти раціональному використанню землі, а також покращенню матеріального становища педагога. Однак цього не вдалось зробити в царській Росії, адже ідея була сприйнята такою, що не сприятиме успішній педагогічній діяльності.

«Та, нажаль, цей задум вдалось реалізувати в сучасній Україні, але у більш спотвореній формі. Сьогодні у нашій державі сільський учитель не від доброго життя став сільським господарем. Адже він не може вижити без підсобного господарства, а вчитель у місті без іншого заробітку - репетиторства, догляду за дітьми заможних громадян або елементарної підтримки рідних», - зазначив ректор Київського університету ім. Грінченка.

Він також згадав слова Бориса Грінченка, який писав, що тільки тоді, коли вчитель не буде думати про порвані чоботи, він буде мати можливість віддавати всі сили школі.

«Досягнути цього можна тільки звичним шляхом – підвищенням зарплати, отримуваної вчителем. З часу Грінченка пройшло більше століття, зникла Російська імперія та Радянський союз, а проблема порваних чобіт для учителя ще більш загострилась, бо сучасний український учитель, закінчивши університет має посадовий оклад в обсязі 1 751 гривні. Тобто, вдумайтесь, 24 гривні 30 копійок за урок. В який ще європейській державі вчителю платять менше одного долара за урок», - наголосив Огнев'юк.

«Це не дає можливості вчителю не тільки придбати нові чоботи, а й дотягти до прожиткового мінімуму, тобто забезпечити елементарне проживання. Сьогодні вчителька, маючи стаж 15 років, отримує максимальну заробітну плату 3 432 гривні, тобто 137 доларів на місяць. В який ще європейський державі вчитель отримує 137 доларів? Тому не один закон не буде вартувати його прийняття, якщо не буде вирішена проблема вчителя», - зауважив ректор.

Він також звернув увагу на неадекватну побудову тарифної сітки.

«Зауважте, посадовий оклад директора школи, в який навчається понад тисяча дітей, дорівнює посадовому окладу асистента університету і становить 2 823 гривні. Але при цьому розробники тарифної сітки не врахували відповідальності керівника навчального закладу порівняно з асистентом. Я не хочу сказати, що асистенту платимо багато», - сказав Віктор Огнев'юк.

За його словами, необхідно змінити становище українського вчителя.

«Ми не можемо ставити питання дванадцятирічної школи, якщо вчитель буде принижений таким рівнем заробітної плати, і скільки б років не вчилися наші діти, якщо вони будуть приходити в клас, в якому вчитель буде думати про хліб насущний», - підкреслив ректор Київського університету ім. Грінченка Віктор Огнев'юк.

osvita.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ