Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Угорщина просить Президента не підписувати освітню реформу

Угорщина просить президента України Петра Порошенка не схвалювати законопроект про освітню реформу та повернути його на доопрацювання Верховній Раді України, - РБК-Україна.

"Головною проблемою є те, що дотепер національні меншини України мали можливість на навчання рідною мовою від дитячого садку до університету, а у майбутньому можливість для цього буде тільки у дитячих садках та у перших чотирьох класах початкової школи… Угорська Сторона пропонує Президенту України не підписувати закон у цій формі, а повернути на доопрацювання Верховній Раді України", - сказано у повідомленні посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня.

Кешкень наголошує, що цим рішенням парламент загалом ігнорує базові права на користування рідною мовою.

Болгарія, Угорщина, Греція і Румунія звернуться в ОБСЄ через новий закон про освіту

"Цим рішенням український законодавчий орган загалом ігнорує базові права на користування рідною мовою, включно на навчання рідною мовою близько 150-ти тисяч громадян, які вважають себе належними до угорської національності та їх спільноти. Він позбавляє корінну спільноту Закарпаття та її членів такого права, яким вони в якості меншини користуються вже близько століття, незалежно від державної приналежності цієї території, і яке всі інші, сусідні з Угорщиною країни, забезпечують для угорської спільноти, яка проживає на їх території", - зазначається у повідомленні.

РБК-Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ