Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Угорщина проти нового закону України про освіту - "це удар в спину"

Угорщина висловлює рішучий протест проти нового закону «Про освіту», прийнятого Верховною Радою у вівторок. Про це йдеться у заяві глави МЗС країни на урядовому порталі Угорщини, - УНІАН.

«Україна вдарила Угорщину в спину, внісши поправки в закон про освіту, який сильно порушує права угорської меншини», - сказав міністр закордонних справ і торгівлі Петер Сіджарто угорському інформаційному агентству MTI з Таллінна, де він знаходиться на неофіційній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС.

Міністр Сіджарто зазначив, що, на його думку, однією з найбільш важливих тем на порядку денному зустрічі міністрів були поправки в закон України про освіту, який був прийнятий у новій редакції цього тижня.

«Ми вважаємо ганебним, що зміни сильно порушують права угорської меншини, і ганебно, що країна, яка прагне розвивати все більш тісні відносини з Європейським союзом, прийняла рішення, яке повністю суперечить європейським цінностям. Неприпустимо, що Україна позбавила угорців права навчатися рідною мовою в школах і університетах і залишила їм можливість робити це у дитячих садках і початкових класах», - сказав міністр закордонних справ Угорщини.

Румунія стурбована новим українським законом про освіту

За його словами, цей закон ставить під загрозу діяльність більшості шкіл Закарпаття.

«Рішення України не лише порушує інтереси 150-тисячної угорської меншини, але й для України ігнорування міжнародних зобов'язань також суперечить європейським цінностям. Відповідно, угорський уряд буде активізуватися на всіх можливих європейських форумах, щоб нові правила не вступили в силу», - додав Сіджарто.

Глава МЗС Угорщини підкреслив, що це рішення було особливо недружнім по відношенню до Угорщини, враховуючи той факт, що в останні місяці Будапешт кілька разів роз'яснював українській адміністрації, що поправка є сильним порушенням угорських інтересів, але Київ все одно її прийняв.

«Це було зроблено, незважаючи на те, що в останні роки Угорщина надала Україні кілька форм допомоги, які мали принципове значення в процесі європейської інтеграції, а також для безпеки і соціальної ситуації в Україні», - сказав він.

«Ми були найгучнішими прихильниками безвізового режиму для громадян України, ми першими ратифікували угоду про асоціацію між ЄС і Україною, ми транспортуємо природний газ в Україну через Угорщину, ми надали Україні 600 мільйонів форинтів гуманітарної допомоги і забезпечили вільний відпочинок в Угорщині для 2600 українських дітей протягом останніх трьох років. Відповідно, рішення про політику в галузі освіти України можна розглядати лише як удар в спину Угорщині та угорському народу», - підсумував Сіджарто.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ