Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Угорщина заблокувала проведення засідання комісії Україна-НАТО

Угорщина ветувала скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованої на 6 грудня. Про це заявив голова МЗС Угорщини Петер Сійярто на прес-конференції в Будапешті, передає Цензор.НЕТ.

Угорщина, за його словами, до початку вересня була серед тих, хто "найголосніше і найактивніше" за це виступав, але після ухвалення освітнього закону в Україні почувається так, ніби "отримала удар у спину". За словами Сійярто, його країна і зараз продовжувала б цей же курс, "але може надати таку підтримку тільки тим державам, чиї рішення і поведінка заслуговують на це", сказав міністр.

При цьому він наголосив, що Будапешт готовий до консультацій, але не може прийняти стану, коли, за твердженням Сійярто, закон відбирає вже попередньо здобуті права нацменшин.

Він звернув увагу на те, що Угорщину також турбує налаштованість депутатів Верховної Ради України розглянути законопроекти про мову і громадянство. Якшо зараз в Угорщині не виступлять проти закону про освіту, це може підбадьорити українську владу ухвалити і два інших закони, вважає глава угорської дипломатії.

Він попередив, що Угорщина робитиме ці дипломатичні кроки доти, поки закарпатські угорці не визнають, що мовно-освітня ситуація не врегульована для них належним чином.

Відповідаючи на запитання журналістів, Сійярто повідомив, що наразі немає можливості якось обійти угорське вето, оскільки скликання комісії НАТО-Україна потребує одностайного голосування.

У МЗС України на заяви очільника зовнішньополітичного відомства Угорщини поки офіційно не реагували.

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ