Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна без знижки на газ протримається ще рік, - експерти

До кінця року Україна зможе прожити, навіть купуючи газ по 416 доларів і нічого при цьому не роблячи, щоб знизити споживання газу і підвищити доходи від його продажу на внутрішньому ринку: не модернізуючи промисловість, підприємства ЖКГ, не підвищуючи ціну на газ для населення. Про це заявив незалежний експерт Валентин Землянський, пише Сегодня.

За словами фахівця, державі за таких обставин допоможуть зовнішні кредити, наприклад, МВФ. Але, переконаний Землянський, це шлях в нікуди.

"Тому треба домовлятися з Росією. Навіть якщо Україна зможе залучити інвесторів у сферу ЖКГ, які встановлять більш економні котли, це означає мінімум дворазове підвищення тарифів для населення. Причому економити газ почнемо не відразу, а через 2-3 роки, доти треба тільки вкладати гроші, яких мало", - додав експерт.

Зі свого боку директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що і при газі по 416 доларів нічого трагічного з промисловістю не відбудеться.

Металургія вже адаптувалася до високих цін на газ: за даними "Металургпрому", частка газу в собівартості продукції впала з 12 до 5-7% за рахунок впровадження нових технологій (електрична плавка металу, наприклад).

Хімпром буде працювати на межі рентабельності, як і зараз, більше того, експерт припускає, що заводи з виробництва добрив стануть одержувати напряму все більше дешевого газу від "Газпрому" (в минулому році купили 5 мільярдів кубометрів, це близько чверті потреби).

А ось у комунальній енергетиці необхідно починати модернізацію негайно, як тільки закінчиться опалювальний сезон, незалежно від того, скине Росія ціну на газ чи ні. При цьому вартість газу для населення доведеться підвищувати як мінімум в 1,5 рази вже з осені, впевнений експерт.

Нагадаємо, влада постійно заявляє, що піднімати ціни для населення не будуть, незважаючи на тиск МВФ.

Як повідомлялось, нещодавно прем'єр Микола Азаров заявив, що знайшов спосіб змінити газову угоду 2009 року. Деталі наразі не розкриваються.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ