Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Україна безкоштовно отримає новітній протитуберкульозний препарат

Україна безкоштовно отримає новий препарат бедаквілін для лікування найважчих форм туберкульозу, в рамках проекту USAID «Challenge TB», що здійснюється в Україні міжнародною організацією PATH, - прес-служба МОЗ України.

Дотаційна програма USAID започаткувала програму безоплатних поставок у країни з найвищим рівнем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз. За даними ВООЗ, в Україні на мультирезистентну форму хворіє кожна 4-а особа з туберкульозом.

«Ми вдячні нашим партнерам, міжнародним організаціям, які надали ці ліки. Це дійсно надія для 1,5 тисячі пацієнтів, у яких дуже тяжка форма туберкульозу», – зазначила Оксана Сивак, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Проект здійснює міжнародна організація РАТН, спільно з Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Яновського. «Ми плануємо завезти його в кінці квітня цього року, цей процес майже на фінальній стадії», – розповіла Катерина Гамазіна, голова представництва PATH в Україні.

Бедаквілін зараз вважають найефективнішим препаратом проти мультирезистентного туберкульозу. Це принципово новий протитуберкульозний препарат, винайдений за останніх 40 років.

«Цей новий препарат відновлює надію на одужання пацієнтів із мультирезистентною формою туберкульозу», – зазначив Джордж Кент, заступник Голови дипломатичної місії США в Україні.

Станом на 2016 рік його застосовували вже у 70 країнах. За кордоном вартість одного курсу лікування коштує близько 2 тисяч доларів.

Першими почнуть лікування 200 пацієнтів на базі клініки Інституту фтизіатрії та пульмонології. Це пацієнти, хворі на важкі форми туберкульозу з розширеною резистентністю до основних протитуберкульозних препаратів. Режим лікування розробили провідні фахівці проекту USAID «Challenge TB», на основі міжнародних рекомендацій ВООЗ.

Бедаквілін завжди застосовують у комплексі з іншими 5–7 препаратами. «Лікування для дуже важких хворих триватиме понад 20 місяців, але бедаквілін використовують протягом перших шести: він добре накопичується і надовго затримується в організмі, тому терапевтичний ефект триватиме. Ці перші 6 місяців пацієнти лікуватимуться у клініці інституту, потім вони будуть виписуватися у регіони, де проживають», – розповіла Катерина Гамазіна. – Взагалі лікування має бути амбулаторним, якщо є така можливість. Але у нашому випадку ми говоримо про дуже важких хворих і про те, що препарат буде використовуватися у країні вперше. Дуже важливо лікувати хворих у спеціальних умовах, під щоденним наглядом, щоб лікування не переривалося і щоб не розвинулася стійкість збудника туберкульозу і до цього препарату», – пояснила вона.

За словами Наталії Нізової, генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ, зараз основні завдання – створити умови для швидкої реєстрації новітніх препаратів та оптимізувати національні протоколи лікування. «Ми вважаємо, що протягом наступної Національної програми із 2017 по 2021 рік у нас є реальна можливість забезпечити таким лікуванням усіх пацієнтів із мультирезистентним туберкульозом», – заявила Наталія Нізова.

Василь Мельник, заступник директора Інституту фтизіатрії та пульмонології ім. Ф. Г. Яновського повідомив, що у 2016 році захворюваність на туберкульоз знизилася, проте на тлі загального спаду в 13 областях відбулося зростання. Основні виклики – забезпечити ефективність і безперервність лікування та вчасно виявляти захворювання.

Туберкульоз на глобальному рівні входить до першої десятки причин смерті. Протягом минулого року в світі захворіли близько 10 мільйонів, майже 2 мільйони померли. У Європейському регіоні рівень захворюваності знижується щорічно приблизно на 4,3% – це найшвидше зниження серед усіх регіонів. Проте мультирезистентний туберкульоз залишається серйозним викликом – лише 51% пацієнтів виліковуються, розповів доктор Масуд Дара, координатор напрямку інфекційних захворювань і програмний менеджер об’єднаної програми боротьби з туберкульозом, ВІЛ та вірусними гепатитами Європейського регіонального бюро ВООЗ.

«Серед пострадянських країн деякі, наприклад, Латвія і Естонія, вже суттєво знизили рівень захворюваності не лише в абсолютних числах, але й у відсотках. Тож старання винагороджуються результатом, але необхідно багато роботи, стабільне фінансування, пацієнторієнтоване лікування і доступ до якісної медичної допомоги», – зазначив Масуд Дара, координатор напрямку інфекційних захворювань і програмний менеджер об’єднаної програми боротьби з туберкульозом, ВІЛ та вірусними гепатитами Європейського регіонального бюро ВООЗ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ