Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна готова обміняти 306 бойовиків на 74 українських полонених

Україна готова обміняти 306 полонених бойовиків на 74 українських полонених на Донбасі. Про це заявив радник голови СБУ Юрій Тандіт, - 112 Україна.

За його словами, Україна на законних підставах готова передати 306 осіб, які вчинили злочини проти територіальної цілісності країни.

"Ми готові до обговорення списків. У список з 306 осіб ми нікого не вносили зі сторони, всі ці особи чинили злочини проти цілісності України, вони були подані ОРДЛО. Зараз мова йде про 74 наших заручників... Ми зробимо все можливе, щоб стала відома доля 158-162 осіб тих, хто вважається заручниками. Це дуже серйозна робота, ми сподіваємося, що найближчим часом дійсно відновиться процес. Ми не будемо говорити про терміни, Україна готова до цього процесу, щоб за законом передати туди цих людей", - заявив він.

Тандіт додав, що на даний момент відомо про місцезнаходження 96 українських полонених на Донбасі. Він зазначив, що українська сторона готова до будь-яких компромісів у переговорах з представниками ОРДЛО і забрати всіх своїх заручників.

"Кожна з цих осіб у списку перебуває в певному статусі. Довгий час, поки тяглася ця історія, багато з тих, хто подавався у списку згідно з чинним законодавством або звільнялися, або потрапляли під рішення судів. Там же всі наші заручники знаходяться без будь-якого статусу, тобто приймаються рішення в Москві, дається команда, і вже на наступний день всіх наших хлопців можуть звільнити. Ми готові в будь-який момент їх забрати. В Україні є певна процедура, на яку ми теж готові йти. Головне, щоб тепер ці обіцянки з боку ОРДЛО були втілені в дію. 29 числа наша група буде знову в Мінську брати участь в переговорах і, звичайно ж, буде обговорювати деталі цього процесу. Служба безпеки України та центр звільнення заручників забезпечать швидку передачу туди цих людей. Ми готові до будь-яких компромісів", - констатував він.

Зазначимо, що раніше називалася цифра в 307 полонених бойовиків, яких Україна готова передати на обмін.

Нагадаємо, що 15 листопада президент Росії Володимир Путін пообіцяв обговорити питання обміну полоненими на Донбасі з лідерами бойовиків ОРДЛО. З відповідним питанням до нього звернувся лідер "Українського вибору" Віктор Медведчук під час відвідин Путіним Ново-Єрусалимського монастиря. У той же день він провів переговори з ватажками бойовиків ОРДЛО. За їх підсумками у Кремлі заявили, що вони підтримують проведення обміну полоненими.

Як раніше повідомлялося, в листопаді в ОБСЄ заявили, що фінальні списки на обмін полоненими на Донбасі досі не сформовані. Зазначимо, що Україна регулярно порушує питання обміну полоненими, однак представники Києва в Тристоронній контактній групі в Мінську заявляють, що бойовики зривають цей процес.

У місії заявили, що готові забезпечити моніторинг процедури обміну полоненими, якщо він відбудеться.

Останній обмін полоненими на Донбасі проходив у грудні 2016 року.

112 Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ