Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Україна готується поповнити спадщину ЮНЕСКО трьома проектами

Україна має намір доповнити Список елементів нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО до кінця 2015 року. Про це заявив у середу директор Українського центру культурних досліджень (УЦКД), експерт Ради Європи з питань культурної політики Олександр Буценко під час прес-конференції в Укрінформі.

"Нині до національного переліку України включено 6 елементів - Опішнянська кераміка, Косівська мальована кераміка, Кролевецькі ткані рушники, Хлібна культура і традиції, Петриківський розпис і Козацькі пісні Дніпропетровщини. Кожна країна, яка представлена в ЮНЕСКО, має право не пізніше, ніж через 10 років міняти або оновлювати свої списки. І Україна в кінці року може поміняти або доповнити Національний список елементів", - сказав  Буценко. 

Уже сьогодні в Укрінформі презентували три проекти, які можуть бути включені до Списку. Це "Решетилівська вишивка "білим по білому" та килимарство - скарби  Полтавщини", Традиційний кримськотатарський орнамент і "Караїмська кухня: синтетичне мистецтво довжиною в століття".

"Сьогодні ми представляємо три елементи, які не включені до Списку національного значення, але представляють ту нематеріальну культурну спадщину, яка притаманна Україні. Вона не просто національна українська, а багатонаціональна, оскільки представляє три народи, батьківщиною яких є Україна - український, кримськотатарський та караїмів, які репрезентують те багатство, яке ми мали б відкрити", - підкреслив Буценко.

Він також нагадав, що УЦКД наказом Мінкультури наприкінці липня визначений як основна організація, яка відповідає за збирання, формування, підготовку списків елементів нематеріальної культурної спадщини на різних рівнях - місцевому, регіональному та національному, - а також подання потім до ЮНЕСКО пропозицій від України до включення в репрезентаційні списки елементів культурної спадщини, які становлять надбання людства або яким загрожує небезпека зникнення чи ушкодження.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ