Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Україна мусить погоджувати з Варшавою спільне бачення УПА - МЗС Польщі

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський вважає, що Україна та Польща мають випрацювати спільне бачення Волинської трагедії та історичної ролі УПА.

Про це він заявив у інтерв’ю виданню Wprost, повідомляється на сайті МЗС Польщі.

"З цієї ситуації (різне трактування ОУН і УПА та Волинської трагедії у в Україні та Польщі) можна вийти через спільні дії на зразок створення інституту Яд Вашем (офіційний меморіал в Єрусалимі, присвячений жертвам Голокосту і заснований 1953 року) або чимось подібним до польсько-німецького примирення", – відзначив міністр.

На думку Ващиковського, важливим моментом у розвʼязанні цього важкого питання у двосторонніх відносинах є, насамперед, освіта.

"Важлива освіта, тому що в обох суспільствах немає усвідомлення того, чим була УПА. Українці переконані, що вони боролися, в основному, з совєтами і трохи з німцями. Трагедія Волині там (в Україні) майже невідома", – додав Ващиковський.

На його думку, Україна та Польща мають спільно відпрацювати це завдання, проте примирення стане неможливим у тому випадку, якщо в Україні відбудуться масштабні святкування з нагоди 75-ї річниці створення УПА.

"Треба відпрацювати цей урок, але цього не вдасться зробити якщо в Україні відбудуться масштабні урочистості з нагоди 75-ї річниці УПА. Якщо так станеться, що з Польщі туди (в Україну) ніхто вже не поїде. Сподіваюся, що в Києві є усвідомлення цього, тому що послання з Польщі було дуже чітким", – наголосив глава дипломатії Польщі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ