Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україна недоотримала 2-3 млрд дол. за транзит російського газу,- Ющенко

Україна недоотримала 2-3 млрд дол. за транзит російського газу в Європу. Про це заявив Президент України Віктор Ющенко у своєму відкритому звернені до президента Російської Федерації Дмитра Медведєва, оприлюдненому через офіційний сайт глави української держави.

 

"Неринкові підходи при визначенні фінансово-економічних параметрів співробітництва обумовили дефіцит бюджету НАК "Нафтогаз України" в 2009 р. понад 4 млрд дол., зокрема через недоотримання від 2 до 3 млрд дол. за послуги з транзиту російського природного газу європейським споживачам", - сказано у зверненні.

 

В.Ющенко наполягає на необхідності невідкладного внесення змін в окремі положення газових контрактів між двома державами. "При збереженні контрактів незмінними вже весною наступного року українська державна компанія не зможе забезпечувати підготовку до наступного опалювального сезону, а відтак будуть формуватися потенційні загрози щодо надійності поставок газу в Україну та його транзиту до інших держав Європи", - сказано у зверненні В.Ющенка.

 

Президент України пропонує для уникнення потенційних проблем у газовому співробітництві у форматі "Росія - Україна - ЄС" якомога швидше з урахуванням європейської практики, набутого досвіду та домовленостей, досягнутих під час зустрічей Президентів України та Російської Федерації 12 лютого 2008 р. та прем'єр-міністрів двох держав, зафіксованих у їх спільному Меморандумі від 2 жовтня 2008 р., разом опрацювати і на взаємоприйнятних умовах внести зміни, які б дали можливість запровадити єдині базові ринкові принципи формування основних параметрів купівлі-продажу газу та його транзиту, а саме:

 

"1) у контракті купівлі-продажу газу: вдосконалити формулу розрахунку ціни газу для України, зокрема, встановити економічно обґрунтовані базову ціну та параметри енергоносіїв заміщення; визначити реальний для України граничний обсяг відбору російського природного газу за принципом "бери або плати" (наприклад, до 30 млрд куб. м на рік), враховуючи технічні можливості ГТС щодо поставок і транзиту протягом року;

 

2) у контракті про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України: вдосконалити формулу розрахунку транзитної ставки, зокрема, визначити економічно обґрунтовані базову ставку та інфляційні параметри; встановити мінімум обсягів транзиту газу з оплатою за принципом "качай або плати" (наприклад, 100 млрд куб. м на рік);

 

3) в обох контрактах передбачити симетричні умови відповідальності сторін за ризики та передбачити симетричні економічно обґрунтовані штрафні санкції до обох сторін, які б стимулювали без порушень виконувати умови контрактів;

 

4) доповнити існуючі контракти від 19 січня 2009 року додатком про незастосування у 2009 році штрафних санкцій через недобір Українською стороною законтрактованих обсягів російського природного газу", - сказано у зверненні В.Ющенка до Д.Медведєва.

 

Президент України, зважаючи на зазначене, пропонує невідкладно сформувати двосторонню спільну робочу групу, якій доручити якнайшвидше опрацювати і реалізувати наведені пропозиції.

 

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила на брифінгу в Кабміні, що оплата за транзит російського газу через територію України з 1 січня 2010 р. зросте в два рази. Ю.Тимошенко також відзначила, що Україна гарантує стабільність транзиту російського газу через свою територію. «За 18 років і ми жодного разу не зірвали ці постачання до Європи», - сказала вона. Вона підкреслила, що це дозволить поліпшити фінансовий стан НАК «Нафтогаз».

Ю.Тимошенко також повідомила, що газові питання не обговорюватимуться на Ялтинському засіданні українсько-російського міжурядового економічного комітету 19 листопада. «Всі питання, які стосуються газових відносин, сьогодні у нас врегульовані. У нас є контракт, який підписаний на 10 років, і, я вважаю, що ми забезпечили наші національні інтереси в цій сфері», - сказала прем'єр.

 

У свою чергу, радник з енергетичних питань прем'єр-міністра України Олександр Гудима відзначає, що «Газпром» залишає сьогодні за собою право тримати інші країни на короткому повідку, не змінюючи умови контрактів. За його словами, теоретично російська сторона може застосовувати санкції, як до країн Європи, так і до України. «Росія інколи робить такі заяви, але на практиці прощає Україні. Хоча і були заяви, що вони не виключають застосування таких штрафів. Але це політика - політика батога», - говорить він. Насправді, за словами радника прем'єра, Росії потрібно від інших країн зовсім інше, зокрема, в рамках планів з будівництва альтернативних газопроводів South Stream і Nord Stream.

 

Згідно з січневими газовими домовленостями з РФ, Україна повинна купити в поточному році 40 млрд куб. м "блакитного палива". Проте 1 вересня сторонам вдалося домовитися про оплату Києвом російського газу в об'ємах, відповідних фактичним постачанням. При цьому росіяни неодноразово заявляли про те, що не застосовуватимуть до України штрафні санкції за недобір газу в поточному році. Планується, що в 2010 р. Україна купить 33 млрд куб. м російського газу.

 

За даними НАК «Нафтогаз України», контрактна ціна природного газу, яка діє з 1 жовтня 2009 р. на межі Україна/Росія, складає 208,12 дол. за 1000 куб. м. У I кварталі наступного року, зважаючи на подорожчання нафти, компанія чекає збільшення ціни на газ в середньому на 70-80 дол. За попередніми розрахунками НАК, з урахуванням паливної складової газу рівень тарифу на транзит в 2010 р. може зрости до 2,68-2,7 дол. за 1000 кубометрів на 100 км.

 

РБК-Україна

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ