Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна неодмінно буде членом ЄС – французький експерт

В ЄС у майбутньому мають бути 48 країн. Про це під час відкритої лекції в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка заявив Президент Європейського Континентального Клубу, експерт Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД, професор Олів’є Ведрін.

Наводимо найбільш цікаві тези доповіді Ведріна.

ЄС, Україна, Росія

Європейський Союз в перспективі має включати в себе всі 47 країн, які входять до складу Ради Європи плюс Білорусь. Рамки об’єднаної Європи – це і є ці 48 країн.

Я переконаний, що Україна однозначно стане членом ЄС. Як і країни Кавказу, Молдова, Білорусь. Ви можете бути шокованими, але я так само упевнений, що й Росія приєднається до ЄС. Але не ця, путінська, імперська Росія, яка нічого спільного з європейськими цінностями не має.

Так само з Туреччиною. Нинішня Туреччина відійшла від демократичних норм, риторика влади стала подібною до риторики Османської імперії. Туреччина має відмовитися від диктатури і тоді з її європейським майбутнім все буде добре.

Спільні загрози

Євросоюз на своїх початках об’єднався задля опору СРСР, задля недопущення поширення комунізму в країнах Європи. Це була серйозна загроза, особливо по завершенні Другої світової війни. Що говорити, якщо в моїй рідній Франції в повоєнний період 40% населення підтримували комуністів!

Зараз перед Європою стоїть також чимало викликів. Одна із загроз – це можлива агресія Росії в країнах Балтії. Тому все частіше в ЄС піднімається питання створення спільних європейських збройних сил. Оскільки президент США Дональд Трамп досить прохолодно ставиться до НАТО, ми не маємо гарантії, що американські військові нададуть нам допомогу в разі виникнення військового конфлікту на території однієї з країн ЄС. А за Лісабонською угодою, в разі нападу на одну з країн-членів ЄС, всі решта країн мають надати їй допомогу. Але це проблематично, коли в Європі нема об’єднаних збройних сил, тим паче не всі члени ЄС входять до НАТО, отже вони не є захищеними 5-м пунктом Вашингтонського договору.

Великобританія

Я переконаний, що Великобританія повернеться до складу ЄС. Адже якщо вона все таки вийде, та ж Шотландія буде все більш наполегливо ставити питання про свою незалежність. Буде існувати загроза, що Об’єднане Королівство розпадеться. Тому я вірю, що офіційний Лондон поверне країну до складу об’єднаної Європи. Знаєте, я вірю в об’єднану Європу, вірю в ЄС.

Довідка

ОЛІВ’Є ВЕДРІН

Франція 

Президент Європейського континентального клубу. Радник Голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації (2015), президент Континентального науково-дослідного університету в Києві.

Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ