Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна очікує від ЄС конкретної допомоги для підписання угоди про асоціацію

Декларативну підтримку у питанні асоціації з ЄС, яка надається Україні Євросоюзом, має бути підкріплено реальними кроками назустріч.

Про це йдеться у листі постійного представника України при Європейському Союзі Костянтина Єлісєєва виданню Financial Times, текст якого є у розпорядженні ZN.UA. У листі автор прокоментував публікацію FT про Україну від 12 листопада "На який шлях звернути?" (Which way to turn?).

"Україна вже чітко показала, який шлях обрати. Ви навряд чи знайдете будь-яку іншу державу в Європі, яка тільки за останні півроку доклала подібних надзусиль у справі фундаментальних реформ, незважаючи на зовнішній тиск, описаний у статті. Це - доказ чіткого європейського вибору України, вибору на користь болючих, але життєво важливих реформ, замість легкої і пасивної здачі пострадянському стилю правління", - пише український дипломат.

"У той же час, це все ще незрозуміло, чи готовий ЄС прийняти цей непохитний вибір України. Незважаючи на очевидний прогрес України, деякі країни-учасники ЄС продовжують прикриватися Юлією Тимошенко як виправданням для непідписання договору про асоціацію. Я сумніваюся у чесності такої позиції", - зазначив він.

"ЄС доведеться розділити з Україною відповідальність за підписання угоди про асоціацію. Євросоюз повинен вийти за рамки декларативної солідарності з Україною, яка тільки провокує подальший зовнішній тиск третьої сторони і її готовність покарати Україну за погану поведінку. В нинішніх обставинах немає ніякої альтернативи підписанню договору про асоціацію на Вільнюському саміті і його подальшому застосуванню", - підкреслив посол України в ЄС.

Єлісєєв також зазначив вичікувальну позицію ЄС щодо України. На його думку, Євросоюз повинен діяти, пропонуючи Україні конкретні види підтримки.

На думку дипломата, такими заходами повинні стати: підтримка відновлення співпраці між Україною та МВФ; надання фінансової допомоги; вихід на європейські ринки української продукції, що відповідає нормам ЄС; направлення допомоги ЄС на потреби виконання подальших реформ згідно з угодою про асоціацію; залучення фінансових ресурсів для модернізації української газотранспортної системи та запобігання реалізації політично мотивованого проекту "Південний Потік"; просування у вирішенні проблеми застарілих антидемпінгових заходів проти українського експорту, яка не зрушується з місця з кінця 20-го століття.

"ЄС все ще може повернути своє обличчя до України замість повернення спиною у вирішальний момент в європейській історії", - резюмував він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ