Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна піднялась в рейтингу Doing Business-2015

Україна піднялась в рейтингу Doing Business-2015, - Міжнародний центр перспективних досліджень.

Україна, попри війну з Росією та суттєве погіршення економічної ситуації з початку року, увійшла в першу сотню в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business-2015, розробленого експертами Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації, піднявшись на 16 позицій і посівши 96 місце. Про це йдеться у щотижневому аналітичному віснику Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «Foreign Policy Insight» (Зовнішньополітичні акценти). 

Водночас експерти відзначають, що, незважаючи на суттєве покращення позицій, найближчі сусіди все одно випереджають Україну. Зокрема Польща зайняла в рейтингу 32-е місце, Болгарія - 38, Румунія - 48, Білорусь - 57, Росія - 62, Молдова - 63. Лідером у світовому рейтингу сприятливості ведення бізнесу традиційно є Сінгапур. Також у першу десятку увійшли Нова Зеландія, Гонконг, Данія, Південна Корея, Норвегія, США, Велика Британія, Фінляндія і Австралія.

Рейтинг базується на 10 показниках та охоплює 189 країн. У рейтингу враховані дані з травня 2013 р. по 1 червня 2014 р. Україні вдалось покращити свої позиції в рейтингу за рахунок наступних факторів. На 49 позицій виросло місце України по показнику «Спрощення процесу сплати податків для компаній» завдяки введенню електронної системи подання декларацій. Однак інших істотних покращень у сфері оподаткування за цей період не відбулося.

На 29 позицій покращився рейтинг України за показником «Реєстрація власності» за рахунок запровадження нової системи державної реєстрації майнових прав на нерухоме майно, яка забезпечує державну реєстрацію в одному Державному реєстрі майнових прав та їх обтяжень як на земельні ділянки, так і на об’єкти нерухомості.

В збірнику наголошується, що за іншими вісьмома показниками рейтингу в України справи йдуть не особливо оптимістично. Мінімальне зростання на одну позицію продемонстрував критерій «Забезпечення контрактів». Найбільше тягне Україну донизу в загальному заліку індикатор «Підключення до електромереж», за яким наша країна посіла 185 місце. Кількість дозвільних процедур у цьому секторі досягає 10, процес отримання дозвільних документів розтягується на 277 днів, а вартість перевищує 165,5% від доходу на душу населення.

«Поточне місце України в рейтингу Doing Business-2015 характеризує швидше формальні регуляторні поліпшення, ніж реальні», - йдеться у збірнику. Нагадаємо, що ще на початку 2013 року Міністр економічного розвитку Ігор Прасолов представив 23 точкових зміни до законодавства, які, як планувалось, мали привести Україну в першу сотню рейтингу.

Експерти наголошуються, що індекси та макроекономічні показники є своєрідною візитною карткою, які опосередковано характеризують підприємницький та інвестиційний клімат в країні. Міжнародні інвестори та світові корпорації, обираючи країну для здійснення інвестицій та виходу на той чи інший локальний ринок, справді враховують позиції країни в міжнародних рейтингах. Особливою увагою серед інвесторів користується рейтинг Doing Business. Однак його показники, в контексті інших індексів, не сигналізують про суттєву якісну зміну української економіки.

Говорячи позиції України в інших рейтингах, автори відзначають, що, на жаль, динаміка є не надто оптимістичною. За індексом конкурентоздатності Україна посідає 76 місце, покращивши ситуацію з 2013 року тільки на 8 пунктів. Відповідно до індексу економічної свободи, Україна перебуває на 155 місці. А в індексі сприйняття корупції вже кілька років Україна займає найнижчі позиції. Водночас за останні 10 років конкуренція між країнами значно посилилась і відстань між ними у рейтингу Doing Business стала щільнішою. Розрив між країнами-аутсайдерами та країнами-лідерами значно скоротився. Тому для того, щоб зробити суттєвий якісний ривок, необхідно докласти набагато більше зусиль, аніж 7-10 років тому.

Враховуючи той факт, що Україна знаходиться в стані фактичної війни з Росією, що в свою чергу негативно відображається на її економічному становищі, в експертному середовищі панує думка, що поточна негативна економічна ситуація в Україні призведе до суттєвого погіршення позицій вже у наступному році. Проте якщо уряд послідовно реалізовуватиме економічні реформи, можна розраховувати не тільки на збереження, але й на покращення позицій України в світових рейтингах легкості ведення бізнесу.

Про це йдеться у щотижневому аналітичному віснику Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «Foreign Policy Insight» (Зовнішньополітичні акценти). 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ