Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна підпише декларацію, що гарантує полякам навчання польською мовою

У середу 25 жовтня Польща та Україна підпишуть декларацію, яка гарантує польській національній меншині в Україні та українській національній меншині в Польщі право вивчати рідну мову та навчатися цією мовою.

Документ підпишуть міністри освіти обох країн, Анна Залєвська (Польща) та Лілія Гриневич (Україна). У декларації очільниці освітніх відомств нагадують про дію міжнародних угод на тему взаємного співробітництва.

У зв’язку з новим українським законом про освіту, що стосується, зокрема, навчання представників національних меншин в Україні їхніми мовами, Київ підтвердив «гарантії для осіб, які належать до польської національної меншини і проживають на території України». Навчання національної мови відбуватиметься паралельно навчанням українською мовою. Польська сторона підтвердила однакові гарантії для представників української національної меншини, що живуть у Республіці Польща. Це право стосується всіх рівнів навчання, від дитячого садка, через початкову і середню школи.

Українська сторона зобов’язується провести додаткові консультації з поляками в Україні та з польським державним керівництвом. Згідно із законом «Про освіту», який президент Петро Порошенко підписав у вересні, єдиною мовою навчання в Україні буде українська і до цієї вимоги мають пристосуватися школи, що досі проводять навчання рідними мовами національних меншин.

Польське радіо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ