Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна попередила Варшаву про проблеми у відносинах через Львівських орлят у новому паспорті Польщі

У Міністерстві закордонних справ України вручили ноту послу Республіки Польща в Україні Яну Пєкло у зв’язку з намірами польської сторони розмістити на сторінках нового паспорта Польщі зображення польських військових поховань на території Личаківського кладовища у Львові, - УНІАН.

Викликаному до МЗС послу Республіки Польща в Україні Яну Пєкло було вручено ноту, в якій висловлюється рішучий протест щодо намірів Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща розмістити на сторінках нового паспорта Польщі зображення каплиці-ротонди, розташованої на території польських військових поховань на Личаківському кладовищі у місті Львів

У відомстві заявили, що Україна розглядає такі наміри "як недружній крок, що негативно впливає на розвиток стратегічного українсько-польського партнерства".

Оцінка історичних подій – справа істориків.

Україна виступає проти політизації окремих історичних фактів, що шкодили б розвитку взаємовигідного стратегічного партнерства між Україною та Республікою Польща.

Як повідомлялось раніше, до сторіччя незалежності Польщі в 2018 році збираються випустити паспорти у новому дизайні, серед інших зображень там планують розмістити "Меморіал орлят" у Львові.  

Також розглядається можливість того, що на одній зі сторінок з’явиться зображення Святих воріт, розташованих у Вільнюсі (відомі як Ворота Світанку або Остра брама).

Литва минулого тижня вже відреагувала на цю ініціативу – глава МЗС викликав тимчасового посла Польщі в Литві. "Ми пояснили йому ситуацію і попередили, що такого не повинно бути", - заявив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

Довідка: 

Львівські орлята (пол. Orlęta lwowskie) — назва молодих польських бойовиків (в тому числі підлітків), що зі зброєю в руках воювали проти українців Львова, боронили місто під час Польсько-української війни (1918–1919) від армії ЗУНР і під час Радянсько-польської війни (1919—1921) від армії Олександра Єгорова; вважаються національними героями Польщі.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ