Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна потребує допомоги світу у подоланні екологічних наслідків конфлікту на Донбасі – Президент

Президент України Петро Порошенко у своєму виступі у Парижі на 21-й сесії Конференції з питань зміни клімату заявив, що в умовах конфлікту на Донбасі питання захисту навколишнього середовища потребує відповідної реакції міжнародного співтовариства. Президент також запропонував основні принципи нової Глобальної кліматичної угоди. Повідомили Гал-інфо в прес-службі Президента України.

«В нас є дуже багато проблем. Тероризм, війни, міграція. Але є тільки одна проблема, що робить нас рівними за уразливістю. Це проблема зміни клімату. Її вирішення є іспитом для всіх народів», – зазначив Петро Порошенко.

Президент висловив свою глибоку солідарність з Францією, її народом та Президентом Олландом. «Ми вражені французами, їх сміливістю, незламним духом та їх відповіддю на варварські та малодушні терористичні атаки», – наголосив Петро Порошенко.

Глава Української держави зазначив, що жахливі події, які Франція пережила цього трагічного листопада, є повсякденною реальністю для України протягом майже 21 місяця. «Моя країна потерпає від тероризму, що фінансується та підтримується Російською Федерацією. В результаті загинуло більше 8 тисяч українців, з яких близько 6 тисяч мирних мешканців», – зазначив Президент.

За словами Глави держави, Україна стала об’єктом гібридної війни, наслідки якої теж будуть гібридними. Один з них – ризик екологічної катастрофи у східній частині України – на Донбасі. «Підтримувані Росією терористи затопили багато шахт в цьому регіоні. Їх злочинні дії призвели до отруєння питної води, ґрунту, флори та фауни регіону. Донбас став полігоном для російських та про-російських військ. Як наслідок, земля та атмосфера сильно забруднені від вибухів та пошкодження хімічних та інших промислових заводів», – сказав Глава держави.

Президент наголосив на тому, що питання захисту навколишнього середовища в умовах конфлікту більше не може залишатися без відповідної реакції міжнародного співтовариства. Ця проблема, зокрема, буде в центрі уваги діяльності України в рамках Програми ООН з навколишнього середовища.

Президент України запевнив, що, незважаючи на всі виклики, Україна залишається відданою її зобов’язанням за Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату та Кіотським протоколом. Глава держави заявив, що, хоча й попереду величезна робота з відновлення Донбасу, Україна не буде перевищувати ліміт рівня викидів парникових газів.

Шлях до відновлення Донбасу, за словами Петра Порошенка, пролягає через врегулювання конфлікту на Донбасі – мирним шляхом і в суворій відповідності з Мінськими угодами, і тут ми покладаємось на партнерів та трансатлантичну солідарність – а також у забезпеченні достатніх фінансових ресурсів. «Ці ресурси можна розглядати як інвестиції у боротьбу зі зміною клімату. Тому що новий український Донбас має бути зосереджений на енергоефективності», – наголосив Президент.

Також Президент України закликав сьогодні надати поштовх досягненню компромісу щодо нової Глобальної кліматичної угоди для того, щоб вона набула чинності у 2020 році. Україна бере активну участь у розробці цього ключового документу.

Глава Української держави запропонував такі основні принципи для нової Угоди. Вона повинна бути застосована для всіх країн. Диференціація в цій угоді має бути заснована на обґрунтованих економічних і соціальних показниках, а також бути гнучкою і юридично обов'язковою. Вона повинна надати ринкові і неринкові інструменти для виконання зобов'язань, і кожна країна повинна мати рівний і недискримінаційний доступ до цих інструментів. Угода має передбачати зміцнення міжнародного співробітництва в галузі адаптації до зміни клімату, у тому числі обмін інформацією про найкращі доступні інструменти і технології.

«Нова глобальна кліматична угода повинна бути динамічною, щоб оперативно адаптуватися до еволюції в соціально-економічному розвитку Сторін, амбіцій щодо їх очікуваний національно-визначений внесок (ОНВВ), а також зміни клімату», – сказав Президент.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ