Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна прийшла до моменту, коли нам потрібен український Прем’єр, - Ющенко

Перед Україною стоять серйозні виклики національного становлення, закріплення демократичного розвитку, економічних реформ. Відповідь на них можна знайти у єдності нації та за активної підтримки національної інтелігенції.Про це повідомила прес-служба Президента.

 

«Ми створили державу. Тепер залишається створити націю», - сказав Президент України Віктор Ющенко під час форуму Конгресу української інтелігенції, який проходить у Донецьку. Він наголосив, що його політика полягає у тому, щоб сприяти інтеграції української нації і сформулювати основні пріоритети, навколо яких буде знайдено національну консолідацію.

«17 січня – це не питання осіб. Це не питання, кого з політиків треба обирати. Обирати треба систему цінностей і потім шукати ту людину, яка може провести вашу ідеологію як державний лідер», - сказав Глава держави.

Говорячи про основні виклики, що стоять перед країною, Президент особливо наголосив на ключовій ролі збереження демократичної політики для України, яка в останні 5 років утвердила свободу слова та політичні свободи громадян. Українське суспільство стало більш толерантним та плюралістичним.

«Українська незалежність може існувати тільки в координатах демократії», - сказав Віктор Ющенко, висловивши тверде застереження, що авторитарна модель влади призведе до втрати українського суверенітету та незалежності.

Оцінюючи останні 5 років розвитку держави, Президент назвав основні здобутки – успішні соціальні реформи, вдалу культурну і мовну політику, прогрес у церковному діалозі. За цей період українська економіка демонструвала рекордні у Європі темпи зростання ВВП. Бюджет країни збільшився з 80 до 300 мільярдів гривень. У 2005 році загальний обсяг іноземних інвестицій в Україні складав лише 8,6 млрд. дол. США, а сьогодні він сягнув 38 мільярдів.

«Якщо ми не будемо мати консолідовану націю, зробити великі економічні досягнення і вирішувати великі економічні проблеми неможливо», - переконаний Віктор Ющенко.

Він висловив переконання у тому, що закріпити досягнуті успіхи можна лише в тому випадку, якщо уряд буде націлений на реформи в усіх сферах – економіці, енергетиці, освіті, медицині, пенсійній системі, а також бути активним у проведенні політики європейської інтеграції та відстоюванні національних інтересів у зовнішній політиці. «Нам треба прем’єра-реформатора, нам треба урядовця, який би приходив в уряд для змін», - сказав Президент.

Натомість, констатував він, чинний уряд у своїй діяльності виходить з політичної кон’юнктури наступних виборів.

Невдала політика уряду на тлі міжнародної фінансової кризи підірвала економічні успіхи. «Є тенденції, які небезпечні. Тому та політика, яка сьогодні проводиться, загрожує національним інтересам», - застеріг він. За словами Президента, помилки та популізм уряду підтверджені такими показниками, як дефіцит державного бюджету на рівні 31 млрд. та очікувані недонадходження на рівні 45 млрд. гривень, неповернений ПДВ та наперед зібрані інші податки, кризова ситуація на газовому ринку внаслідок укладання безперспективних з точки зору національного інтересу газових угод.

«Україна прийшла до моменту коли нам потрібен український Прем’єр. Не політик, який думає про вибори, а політик, який думає про майбутні покоління», - сказав Президент.

При цьому він нагадав про внесені на всенародне обговорення пропозиції змін до Конституції, які мають збалансувати відносини між основними гілками української влади, подолати політичну корупцію та шляхом зміненої системи виборів привести до влади тих, хто насправді здатен представляти інтереси нації. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ