Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна сплатила менше як 10% боргу, - Газпром

Україна почала перераховувати на адресу "Газпрому" платежі в рахунок погашення $882-мільйонного боргу за постачання газу в серпні, але цієї суми - $75,2 млн - поки недостатньо, щоб говорити про повну його сплату. Про це заявив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Невеликі платежі надходять, але це поки сльози - до повної сплати боргу такими темпами далеко", - сказав він.

Купріянов зокрема повідомив, що 30 жовтня НАК "Нафтогаз України" заплатив $ 50 млн, 31 жовтня - $ 9 млн, 1 листопада - $ 10 млн, 4 листопада - $ 6,2 млн (сума ще не дійшла), також очікується отримання коштів 5 листопада. Таким чином, поки що сума виплати становить $ 75,2.

Відзначимо, раніше міністр енергетики України Едуард Ставицький повідомив, що Україна почала виплачувати борг перед "Газпромом". "Платежі пішли <...> вчора", - сказав він, не уточнивши термінів погашення всього боргу та суму перших перерахувань, пославшись на "комерційну таємницю".

При цьому висловив думку, що "цього буде достатньо, щоб зняти взагалі всю цю ситуацію".

Нагадаємо, що голова "Газпрому" Олексій Міллер 29 жовтня заявив, що Київ досі не сплатив 882 мільйони доларів за поставлений у серпні російський газ і контракт дозволяє перевести постачання на систему передоплати.

Після цього прем'єр-міністр РФ Дмитро Медвєдєв підтримав цю пропозицію, зазначивши, що, мабуть, українська сторона платити не збирається. Так він відреагував на заяву глави уряду України Миколи Азарова, який охарактеризував проблему зі сплатою за російський газ як не критичну.

Віце-прем'єр України Юрій Бойко 2 листопада підтвердив наявність проблеми зі сплатою за російський газ, однак заявив, що якщо російська сторона наполягатиме на формальному виконанні контракту, Україна буде діяти симетрично, що може призвести до проблем з транзитом газу до Європи.

У понеділок, 4 листопада, стало відомо, що борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" буде погашено, у тому числі, і за рахунок стягнення заборгованості з ТКЕ.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ