Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна стала членом Європейської організації ядерних досліджень

Україна стала асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень (CERN), - Укрінформ.

Керівник постійного представництва України при відділенні ООН Юрій Клименко передав у Женеві лист про нотифікацію Угоди між Україною та CERN гендиректору організації Фабіолі Джанотті, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки України.

"Статус асоційованого члена CERN дає унікальну можливість для українських учених отримувати досвід участі у передових дослідженнях, працювати в CERN у якості співробітників та брати участь у програмах розвитку кар'єри. Також це розширить доступ до проектів та освітніх програмам CERN, сприятиме підвищенню ефективності наукових розробок і підготовки наукових працівників вищої кваліфікації", - йдеться в повідомленні.

Науково-дослідні установи та підприємства України можуть брати участь у тендерах CERN та отримувати замовлення на виготовлення високотехнологічного обладнання. Це дасть змогу українським промисловцям конкурувати за контракти з CERN, відкриє можливості для промислового співробітництва у сферах сучасних технологій.

Як зазначили у відомстві, "Україні було запропоновано унікальну форму співпраці - вона стала одним із асоційованих членів CERN, а тому платитиме значно менші внески, ніж 22 держави-члени організації. При цьому Україна може брати участь в усіх формах наукового співробітництва, які можливі для членів CERN".

Угоду було підписано ще у 2013 році, а ратифіковано Верховною Радою України в 2014 році. Однак нотифікувати Угоду було неможливо, оскільки в України не було коштів, потрібних на сплату відповідного внеску.

До бюджету на 2016 рік було закладено витрати на сплату внеску в розмірі 250 швейцарських франків, що дало змогу нотифікувати Угоду з 1 жовтня 2016 року.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ