Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Україна та ЄС розширять співпрацю в енергетичній сфері

Україна та ЄС розширять співпрацю в енергетичній сфері, - Урядовий портал.

Україна та ЄС розширять співпрацю в енергетичній сфері. Відповідний Меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного енергетичного партнерства між Україною та Європейським Союзом спільно з Європейським співтовариством з атомної енергії підписано сьогодні в Брюсселі.

Меморандум підписали Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик та Віце-президент Європейської Комісії з питань Енергетичного Союзу Марош Шефчович у присутності Президента України Петра Порошенка, Президента Європейської Ради Дональда Туска та Президента Європейської Комісії Жан-Клода Юнкера. 

Підписаний документ передбачає, зокрема, розширення співробітництва сторін щодо зміцнення енергетичної безпеки на основі принципу солідарності та довіри; забезпечення повної інтеграції енергетичних ринків України та ЄС та імплементації Третього енергетичного пакету ЄС; підвищення енергоефективності у всіх галузях споживання енергії; скорочення викидів парникових газів; сприяння використанню та розвитку відновлювальних джерел енергії тощо.

Україна та ЄС уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі 1 грудня 2005 року. Документ визначив фундаментальні принципи співпраці сторін упродовж останніх десяти років. Проте у відносинах України з ЄС з того часу відбулися кардинальні зміни, зокрема у 2011 році Україна приєдналася до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, у 2014 році підписано Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Триває реформування енергетичного сектору та гармонізація українського законодавства відповідно до взятих міжнародних зобов’язань.

Відтак виникла необхідність оновити Меморандум, визначивши у ньому актуалізовані стратегічні цілі та напрями співробітництва. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ