Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна увійшла до трійки експортерів горіхів

Понад 27 000 тонн лущених горіхів експортували торік вітчизняні виробники. Переважно до Азії, а також до Європи волоських горіхів продали на суму $65 млн. Про це пише landlord.ua.

Експорт очищених горіхів до Європи активно зростає упродовж останніх п’ять років. Поставки їх за зазначений період зросли на 16%. У 2016 році експорт становив майже 7 000 тонн, що у грошовому вираженні складає $25млн. Таким чином, Україна виступає четвертим найбільшим постачальником горіхів до ЄС, поступаючись лише США, Молдові й Чилі.

«Головною проблемою в експорті волоських горіхів є неоднорідність партій і відповідно їх ціна, — коментує Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків Українського  клубу аграрного бізнесу. – Більше ніж 90% горіхів вирощується домогосподарствами і потім збираються та формуються у партію для експорту. Такі горіхи є несортовими і значно поступаються за зовнішніми характеристиками американським і чилійським. Для нарощення експорту горіхів необхідно збільшувати площі під промисловими насадженнями, вирощувати сортові горіхи, придатні для подальшої обробки і експорту».

Світовими лідерами з виробництва волоських горіхів є Китай і США. Країни займають 50% і 29% світового виробництва горіхів. ЄС, Чилі й Україна з частками по 5% поділяють третє місце.

«В Україні закупівельна ціна на горіхи знаходиться на рівні 1,8-2,2 €/кг, тоді як в Європі його купують вже по 6-10 €/кг. Все залежить від якості та форми, але минулого року ціна коливалася від 8 до 12 €/кг», — коментує Володимир Пахно, голова «Української горіхової асоціації».

За даними «Української горіхової асоціації», сади агрокомпаній, що вирощують горіхи, займають 2500 га із загальної площі їх висадки в 44000 га. Решту урожаю вирощують приватні землевласники.

landlord.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ