Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Україна вперше увійшла до керівництва комітету ЮНЕСКО

Протягом найближчих чотирьох років Україна буде представлена у керівному складі Міжурядового комітету ЮНЕСКО з питань фізичного виховання та спорту (CIGEPS).

Про це у четвер під час прес-конференції в Укрінформі повідомив заступник міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції, заступник голови Національної Комісії України у справах ЮНЕСКО Микола Мовчан, якого було обрано віце-головою CIGEPS.

"Вперше за історію незалежності представник України увійшов до керівного складу Міжурядового комітету ЮНЕСКО з питань фізичного виховання та спорту. Це відбулося наприкінці лютого на черговій сесії організації у Монако. Головуючою у цьому комітеті стала Південна Африка, іншими віце-президентами від відповідних регіональних груп були обрані представники Ірану, Колумбії, Оману та Туреччини", - зазначив Мовчан.

За його словами, Україна головує у другій регіональній групі CIGEPS і представляє країни Східної Європи, Балтії, Центральної Європи, Балкан.

"ЮНЕСКО є важливим інструментом для реалізації інтересів України у сфері фізичного виховання та спорту на міжнародній арені. Тим більш, що послами цієї поважної організації є відомі українці - президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, брати Віталій та Володимир Клички. Вони активно просувають ідеї співпраці України з ЮНЕСКО у питаннях розвитку фізичної культури та спорту", - сказав урядовець.

Прикладом плідної співпраці на міждержавному рівні у сфері фізвиховання, спорту, а також молодіжної політики Мовчан назвав українсько-литовські відносини.

"Ми активно розвиваємо співпрацю з національною комісією, постійним представництвом Литви при ЮНЕСКО. На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів, зокрема, було затверджено персональний склад української частини Комітету Українсько-Литовської Ради обміну молоддю. У планах Ради проведення конкурсу, за результатами якого буде визначено кращі молодіжні проекти, спрямовані на заохочення співпраці у сфері міжкультурного діалогу, пропагування толерантності, взаєморозуміння і кращої обізнаності української та литовської молоді, що відбудуться в Україні та Литві протягом року", - повідомив заступник міністра молоді та спорту.

Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс у свою чергу зазначив, що обрання Миколи Мовчана віце-головою Міжурядового комітету ЮНЕСКО поглиблюватиме литовсько-українське співробітництво не тільки на двосторонньому рівні, а й у багатосторонньому контексті.

"Справи ЮНЕСКО є дуже важливими для наших країн. І обрання представника України до одного з її керівних органів є додатковою можливістю для подальшого розвитку нашої співпраці. До речі, цього року ми відзначаємо 25-річчя встановлення дипломатичних стосунків між Литвою та Україною. Цій події присвячуються багато заходів, які спрямовані на обміном досвідом європейської інтеграції", - підкреслив Марюс Януконіс.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ