Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україні слід урівняти Крим та Донбас у статусі окупованих територій – експерт

Для якнайшвидшої деокупації окремих районів Донецької та Луганської області, а також Кримського півострова, українській стороні слід урівняти дані території у статусі окупованих та перенести всю повноту відповідальності за соціально-економічне становище цих територій на Росію, як на країну-агресора.​Про це у своїй статті для DT.UA пише політолог, директор Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозький.

На його думку, обраний Києвом шлях розведення даних процесів показав свою неефективність.

"Надія на те, що Росія різко послабить хватку й добровільно залишить наші землі, мінімальна, а тому не може лежати в основі державної стратегії. Тим більше історичний досвід свідчить, що Росія ніколи не залишала добровільно окупованих нею територій", підкреслив автор.

На думку аналітика, вибір іншого шляху відкриє перед Україною нові можливості. Так, визнання факту окупації на законодавчому рівні дозволить "назвати речі своїми іменами".

"Петро Порошенко неодноразово заявляв, що військової альтернативи мінським угодам не існує. Але якщо це так, то чому ми продовжуємо АТО? А якщо це не так, то чому ми не наступаємо?", – зазначив Батозский.

Експерт вказує, що визнання очевидного факту окупації дозволить наділити РФ статусом країни-агресора, що полегшить Києву завдання по відкриттю проти Кремля юридичного фронту на міжнародному рівні.

Нарешті, надання Криму та ОРДЛО однакового статусу, на думку політолога, не дозволить політикам "вирішити одну проблему за рахунок іншої", відмовившись від вирішення кримського питання в межах Мінського процесу.

Автор зазначає, що Росія буде робити все можливе для окремого розгляду питань Криму і Донбасу, в той час як інтерес України полягає в тому, щоб рішення даних проблем відбувалося синхронно.

Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ