Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україні треба відмовитись від мажоритарних округів, - експерт

В мажоритарних округах завжди було багато зловживань з боку кандидатів. За округами закріплювали певних людей, які узурповували владу в певному регіоні і щоразу ставали депутатами, стаючи місцевими «князьками». Про це сьогодні, 9 листопада, під час прес-конференції заявив адвокат, доцент юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Дмитро Гудима.

За його словами, на мажоритарних округах щоразу були зловживання, зокрема, і підкуп виборців.

Він переконаний, що в Україні потрібно відмовитись від мажоритарних округів, щоб позбавитись радянської системи голосування за одного кандидата довічно.

Експерт додав, що на стадії обговорення нового закону ніхто не приховував того, що певні округи можуть залишитися без депутата, але цього не зуміли пояснити виборцям. Він також додав, що наразі  у законі «Про місцеві вибори» передбачені квазі-відкриті списки.

«Ми отримали не ті відкриті списки, про які пропонувало експертне середовище. Тим не менше, якщо ми уявимо пропорційну систему з відкритими списками, де на кожному окрузі буде кілька кандидатів від однієї партії, то розпорошення голосів між кандидатами від цієї партії буде ще більшим, ніж є зараз. Результати були би ще більш непередбачуваними», - переконаний Гудима.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ