Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українській біржі анулювали ліцензію через російського акціонера

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на засіданні, що відбулося 17 листопада 2015 року, прийняла рішення про анулювання ліцензії ПАТ "Українська біржа" на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку. Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР.

Рішення прийняте у відповідності до вимог п. 9 ч. 2 статті 16 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», згідно яких підставою для анулювання ліцензії є документальне підтвердження встановлення факту контролю (вирішального впливу) над діяльністю ліцензіата осіб інших держав, що здійснюють збройну агресію проти України.

На запит Комісії, «Українська біржа» надала інформацію про структуру власників, згідно якої 22,44% акцій ПАТ «Українська біржа» належать ВАТ «Московська біржа ММВБ - РТС» (Російська Федерація), 20,64% акцій належать ПрАТ «Український біржовий холдинг», 100%-им акціонером якого є «Московська біржа ММВБ - РТС».

Раніше потенційні покупці акцій «Української біржі», які належать російському акціонеру, компанії «Драгон Капітал» та «Універ Капітал», надали Комісії інформацію щодо можливості викупу цих пакетів акцій. Протягом шести тижнів Комісія очікувала конкретних результатів щодо зміни структури власників «Української біржі», але сторони не продемонстрували відповідного прогресу.

Рішення набирає чинності через 30 календарних днів. Рішення НКЦПФР може бути оскаржено в Експертно-апеляційній раді з питань ліцензування при Державній регуляторній службі України та/або судовій інстанції.

«Вимоги закону про ліцензування однаково діють на всіх учасників ринку. Маючи підтвердження серйозності намірів потенційних покупців акцій Української біржі, ми надали їм можливість зробити подальші кроки, але не побачили прогресу. Наразі ситуація на фондовому ринку розвивається в напрямку перезавантаження системи та приведення ринку капіталу у відповідність до міжнародних стандартів. Але це, безумовно, не повинно позначитися на безперервності його функціонування», – прокоментував рішення регулятора його Голова Тимур Хромаєв.

Раніше за рішенням НКЦПФР від 06.10.2015 року відповідно до вимог закону про ліцензування була анульована ліцензія фондової біржі ПАТ «ПФТС». Наразі рішення Комісії щодо ПФТС призупинено Експертно-апеляційноюрадою з питань ліцензування при Державній регуляторній службі України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ