Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Українську мову асимілюють, витісняють, позбавляють права на інформаційний простір, – Іван Вакарчук

Чому ж і сьогодні, на двадцятому році незалежності України, напередодні Дня української писемності та мови, як докір нам звучать слова Маркіяна Шашкевича, – про це йдеться у зверненні ректора Львівського національного університету імені Івана Франка професора Івана Вакарчука з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича.

«Писання Шашкевича робили дуже велике

враження й були немов блискавка серед темної ночі.

Він мав відвагу і дар висловити досить вираз¬но,

досить зрозуміло все те, що людей боліло,

чого вони бажали й чого надіялися».

Іван Франко, 1898 р.

Академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка відзначає 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича, видатного Українця, світоча науки, якому завдячуємо нашою українською мовою. Вшановуючи пам'ять талановитого поета, перекладача, великого патріота й гуманіста, людини високої культури та громадянської мужності, з особливою тривогою звертаємося до його поетичних рядків, котрі через понад два століття будять національну свідомість:

...Руська мати нас любила:

Чому ж мова єй немила?

Чом ся нев встидати маєм?

Чом чужую полюбляєм?..

Чому ж і сьогодні, на двадцятому році незалежності України, напередодні Дня української писемності та мови, як докір нам звучать слова Маркіяна Шашкевича? А чи не тому, що ми байдуже спостерігаємо, як нашу мову асимілюють, витісняють, позбавляють нас права на україномовний інформаційний простір, звужуючи його використання до ганебно принизливої відсотковості? Яким же болем озвалися б ці зухвалі спроби у серці людини, яка своє багатогранне, але трагічно обірване життя присвятила ідеї захисту рідної мови, писемності та культури, закликаючи українців до національного єднання на демократичних засадах?

Після 150 років виступів чужою мовою 1836 року на свято Покрови у кафедральному соборі Святого Юра прозвучала перша проповідь українською. На таку інтелектуальну відвагу наважився слухач Львівського університету Маркіян Шашкевич. Він створив «Руську трійцю», підготував перший шкільний підручник і видав першу на західноукраїнських землях книгу рідною мовою, першим серед українських письменників заговорив про злуку східних і західних земель.

Життєподвиг Маркіяна Шашкевича незабутній. Завдяки його величній силі духу, мужності та великій любові, Галичина й до сьогодні залишається осередком українства – мовного, культурного, духовного… Як апостол живого слова, будитель галичан, Маркіян Шашкевич вірив у свій народ і його майбутнє.

Пам’ятаймо, що кожен із нас є відповідальним за долю рідної землі і має виявляти шану та відданість українському Слову, яке береже нашу націю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ