Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Українських десантників переодягнуть у бордові берети?

Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
Фото з ФБ.
1/14
Командування Високомобільних десантних військ Збройних Сил України на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук опублікувало презентацію у якій розповідають про оособливості однострою сучасних Високомобільних десантних військ Збройних Сил України, передає Гал-інфо.

У повідомленні йдеться про те, що зміни в однострої стосуватимуться кольору берету, зображенні беретного знаку та форми одягу.

«Беретний знак зображує купол парашуту, як символ десантних підрозділів в усьому світі.

Розкриті крила, символ того, що десантні підрозділи, це удар з неба. Більше того, крила — це Архистратиг Михаїл. В світі його вважають покровителем воїнів на загал, і парашутистів – зокрема. В країнах Європи десантники вважають Архистратига Михаїла своїм заступником.

Як у командуючого Небесного воїнства, у Михаїла є вогняний меч, яким він випалює священним вогнем скверну. На емблемі це меч із полум’яним (хвилястим) лезом вістрям до низу.

Є чимало збережених козацьких прапорів, на яких зображено саме полум’яний меч Архистратига Михайла. Він виконував роль покровителя Війська Запорозького низового та всієї України. Напрямок леза — символ удару з небес по землі та символ того, що десантників веде в бій їх покровитель.

Найбільш системно до формування десантних частин підійшла Велика Британія. Першу десантну дивізію було сформовано у складі королівських збройних сил у 1941 році.

В 1942 році вперше запроваджується елемент одягу, котрий почне відрізняти десантників від усіх інших — командир 1-ї десантної дивізії генерал Фредерік Браунінг вводить в користування темно-бордовий берет.

В листопаді 1942 року саме у цих беретах британські десантники пройшли хрещення вогнем у першому бою. Повітряний десант країн Британської Співдружності, зокрема, Канади, так само отримав берети кольору «maroon». Саме у таких беретах десантники Великої Британії, Канади, польських збройних сил на Заході та інших країн брали участь у безпрецедентній за масштабами операції з висадки у Нормандії у червні 1944 року.

Ще в 1943 році британські десантники офіційно надають честь носити темно-бордовий берет 509 парашутному батальйону армії США. Відтоді поступово темно-бордовий колір десантних підрозділів став світовою традицією.

Зараз 59 країн світу (там де десантні підрозділи не є водночас силами спеціальних операції) використовують темно-бордовий берет. Зокрема, це 19 країн НАТО. В деяких країнах десантні підрозділи, що виконують роль спеціальних сил, використовують зелені берети.

Лише 7 (!) країн світу використовують для своїх десантних підрозділів блакитний колір.

Це Росія і країни до останнього часу від неї залежні: Таджикистан, Казахстан, Киргизія, Вірменія, Білорусь, Україна.

Болгарія (єдиний виняток - країна не екс-СРСР) використовує блакитний берет для підрозділу спеціальних сил. Для усього світу блакитний берет є символом міжнародних сил з підтримання миру, що утворюються за рішенням Організації Об’єднаних Націй.

Оскільки Велика Британія перша в світі почала впроваджувати ідею повітряної піхоти ще під час Першої Світової Війни, стала країною, яка сформувала першу повноцінну бойову окрему десантну дивізію і обрала десантникам темно-бордовий колір… з поваги до звитяг британських та американських десантників, що воювали в бордових беретах під час Другої Світової, армії світу визнають темно-бордовий берет як міжнародний загально прийнятий колір берету десантних підрозділів.

Нові традиції: З поваги до звитяг українських десантників, під час нинішньої російсько-української війни, їм пропонується використовувати берет, як єдиний повсякденний та парадний головний убір. Від солдата і до генерала армії. Не кашкет, а берет кольору крові, пролитої в боях за державний суверенітет, територіальну цілісність та свободу України», - йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ