Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Український солдат зимою не замерзне!

На початку осені під час брифінгу в Міністерстві оборони України представники Тилу ЗС України пообіцяли присутнім журналістам, що на початок жовтня війська будуть повністю забезпечені найнеобхіднішими теплими речами.

Чи вдалося речовикам забезпечити вояків теплим одягом у визначений термін? На це запитання дав відповідь начальник Центрального управління речового забезпечення Тилу ЗС України полковником Юрій Гусляков.

— Основний комплект теплих речей у районі проведення АТО вже отримали всі, хто не помилився із розміром, — зазначив він. — Насправді, планову поставку зразків зимової форми на склади об’єднаних центрів Тилу ми розпочати ще в серпні. Саму ж роботу з підготовки Збройних Сил до осінньо-зимового періоду 2017 року було розпочато ще у травні поточного року. Тож, як і планувалося, упродовж вересня ми отримали від підприємств промисловості основну частину замовленого майна, що й дозволило вчасно забезпечити військовослужбовців, насамперед тих, хто виконує завдання в районі АТО, основним комплектом необхідних теплих речей.

Відповідно до плану забезпечення, зимова форма одягу першочергово мала надійти у військові частини, які виконують бойові завдання в районі проведення антитерористичної операції. Це завдання виконане. Нині зимовим одягом забезпечуються військові частини, які відновлюють боєздатність, і ті, які перебувають у пунктах постійної дислокації. Завершення цього процесу — питання ближчого часу, головним чином через те, що речовикам доводиться робити заміни. Люди часто помиляються у ростовках, замовляють речі одних розмірів, отримують їх, а після примірки просять замінити. На сьогодні із зимового комплекту потрібно замінити близько 1200 вітровологозахисних курток та утеплених штанів.

За словами полковника Юрія Гуслякова основний комплект, а це куртки й брюки вітровологозахисні, флісові куртки, натільна білизна, зимові шкарпетки та берці, вже у військах. Щодо «боргів», то упродовж жовтня будуть довидаватися шарфи-труби (з першого числа поточного місяця вони вже почали надходити на склади й їх одразу ж відправляють в АТО) та тепла білизна зимова — підприємства-виробники мають її передавати, починаючи з 16 жовтня. А в перших числах листопада мають надійти від виробників нові флісові рукавички, після чого одразу ж розпочнеться їхня видача.

До кінця поточного року окрім зимового одягу бійцям тих підрозділів, які повертаються із району АТО на відпочинок, і тим, котрі будуть заходити в район бойових дій, видаватимуть сумки транспортні індивідуальні. Також в районі бойових дій військовослужбовцям будуть замінюватися зношені речі, які вийшли з ладу, попри терміни їхньої експлуатації. Державні кошти на ці потреби бюджетом передбачені і вони мають використовуватися максимально ефективно.

Щодо створення запасів, то поки що все, що отримується від промисловості, «з коліс» йде у війська. Але у тиловиків є впевненість, що до кінця цього року, якщо не станеться збоїв у планових поставках, вдасться сформувати певні резерви одягу й амуніції.

— На потреби речового забезпечення ЗС України цього річ нам було виділено менше половини від мінімально необхідної потреби, — зазначив начальник Центрального управління речового забезпечення Тилу ЗС України полковник Юрій Гусляков. — У проекті кошторису на наступний рік за статтею видатків на речове майно було заплановано 2,5 млрд грн. Однак рішенням вищого керівництва держави і Збройних Сил цю суму в проекті бюджету збільшено на мільярд. Тобто є надія, що наступного року ми матимемо значно більший фінансовий потенціал, що дозволить суттєво поліпшити забезпечення військовослужбовців Збройних Сил. Насамперед це стосуватиметься, як і у попередні роки, забезпечення бійців польовим одягом та амуніцією. Серед пріоритетів — закупівля бойового єдиного комплекту та бойового спеціального комплекту. Не забуваємо й про пральний порошок, мило, бланки військових квитків тощо. Всі ці речі також закуповуються за статтею речової служби. Однак значна частина коштів буде спрямована на придбання нових парадно-повсякденних одностроїв, а також новинок, які розробляються Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил. Мова про нові костюми снайперів, танкістів, спеціальні костюми, нову тканину для літньої польової форми.

Він пояснив, що все це зараз у стадії прототипів, і поки що немає рішення щодо закупівлі зразків для військово-дослідних випробувань. Дозвіл на їхнє придбання Тил ЗС України вже запросив, документи нині перебувають на розгляді в заступника Міністра оборони. Тиловики сподіваються, що позитивне рішення з цього приводу буде прийняте найближчим часом. А наступного року, за результатами проведених тестувань, можна буде замовити у виробників нові зразки речового майна.

Іван СТУПАК, «Народна армія».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ